Skip to main content
Vulkanutbrott

Världens 5 ”största” vulkaner en lista

Att bestämma de fem största vulkanerna på jorden kan variera beroende på hur man mäter storleken – om det är efter höjd, volym, basområde, eller historisk utbrottstorlek.

Engelsk mastiff

Världens största hundraser

Hundar kommer i alla former och storlekar, från miniatyr-raser som Chihuahuas och toy pudlar till de riktigt stora jättarna.

De största hundraserna i världen är kända för sin imponerande storlek och styrka, men många av dem är också kända för sin milda disposition och lojalitet mot sina ägare.

Men dom kan också kosta en hel del, med mat och försäkringar.

Inlandstaipan.

Världens giftigaste ormar

Varje av dessa ormar har en unik kombination av farlighet, baserat på deras giftstyrka, aggressivitet, geografisk spridning och interaktion med människor. Det är alltid viktigt att behandla alla ormar med respekt och försiktighet.

En mygga.

Världen farligaste djur

När man tänker på världens farligaste djur, tänker många omedelbart på stora rovdjur som lejon, hajar eller vargar. Men sanningen är att den största faran ofta kommer från oväntade källor. Det är inte alltid de största djuren eller de med skarpaste klorna eller tänderna som utgör det största hotet. Ibland är det de minsta, mest obetydliga varelserna som är de mest dödliga.

Blåvalen

Världens största djur

Bara tanken på dinosaurier får de flesta att tänka på hur otroligt stora de flesta av dåtidens reptiler var. Men sanningen är att det finns en hel del djur med stora kroppshyddor i världen idag också.

Ta bara det att världens största djur som någonsin har existerat lever än idag, bara några kilometer från våra grannar Norges kustremsa. Här listar vi de fem största djuren som finns på planeten idag.

Struts stor fågel

Världens största fågel

Fåglar kommer i alla storlekar – från kolibri till struts. Fåglar är även nära besläktade med dinosaurierna. Här listar vi världens tio största – nu levande – fågelarter och dom kan bli riktigt stora.

Världens högsta berg

Världens / Europas / Sveriges högsta berg

Världens högsta berg – det känner ni väl till? Det är såklart Mount Everest. Mount Everest mäter hela 8 848 meter över havet – vilket är så man mäter just höjden av berg (meter över havet).

Här listar vi de högsta bergen i respektive världsdel samt Sveriges högsta berg.

Niagarafallen

Kända och Stora Vattenfall

Om du letar efter en lista över kända vattenfall från hela världen har du kommit till rätt ställe. Den här artikeln kommer att ge dig en lista över några av de mest kända vattenfallen, samt lite information om var och en. Så, utan vidare, här är en lista över kända vattenfall från hela världen.

Pytonorm - Världens största ormar

Världens största / längsta ormar

Pytonormen Kaa i Djungelboken, Lord Voldemorts Nagini och Sir Väs från historierna om Robin Hood är alla kända ormar från fablernas värld.

Världens största sjöar

Världens största sjöar

Från bara några hundra meter upp till tiotals mil, omringad av en liten by eller flera länder. Så mycket kan en sjö variera i storlek och bland världens största sjöar finns det till och med en mindre ocean. Nu har vi har listat de fem största sjöarna i världen.

Världens djupaste djup

Världens största djup

Världens största djup, som man hittills har funnit, är Marianergraven som finns i Stilla havet. Den ligger öster om Filippinerna, söder om Japan och norr om Papua Nya Guinea. Guam, som tillhör USA, ligger strax intill Marianergraven.

Världens största insekt

Skalbaggar, trollsländor och getingar är insekter som många är rädda för, trots att de i Sverige sällan är längre än bara några centimeter.

Reser du däremot några mil från vårt avlånga land hittar du betydligt större insekter både när det kommer till vikt och längd.

Stor insekt
Stor insekt
Stor och dyr diamant

Världens största diamant

Det råder ofta väldigt skilda meningar om vilken diamant som faktiskt kan räknas som världens största. Dels beror det på att en oslipad diamant kan vara väldigt stor när den först hittas och sedan slipas ner efter hand till mindre stenar, men en annan orsak till varför det finns tvetydig information om världens största diamanter är att det då och då hittas nya beundransvärda fynd.

stora träd

Världens högsta träd

Världens största / högsta träd tänker ni. Man kan ranka dessa jättar lite olika; Världens största (massa) samt högsta och längsta träd. För godhetens sak kan vi också berätta om världens äldsta träd.