Skip to main content
En mycket lång man

Världens längsta man



Akromegali, ett tillstånd som orsakats av ett överskott av tillväxthormon som frisätts av hypofysen är ofta en anledningen till den ovanliga längd.

Världens längsta nu levande man

Sultan Kösen, från Turkiet
Han är Guinness världsrekordhållare för längsta levande man och är häpnadsväckande 2,51 meter lång. Kösen föddes 1982 och fick diagnosen hypofysgigantism, vilket gjorde att hans kropp producerade för mycket tillväxthormon.

Som ett resultat av sitt tillstånd har han genomgått flera operationer för att hjälpa honom hantera och minska biverkningarna av sitt medicinska tillstånd.

Kösens längd började accelerera när han var 10 år gammal, vilket fick hans familj att ta honom till sjukhus för tester. Läkarna diagnostiserade honom med hypofysgigantism på grund av en godartad tumör på hans hypofys, detta orsakar överdriven produktion av tillväxthormoner i kroppen.

Till följd av detta tillstånd är Kösen oförmögen att arbeta men får inkomster från att dyka upp på evenemang där folk kan träffa honom och fotograferas med honom.

Hälsoutmaningar & behandling

Kösen otroliga längd kommer med sin egen uppsättning hälsoutmaningar som kräver specialiserade behandlingar och konstant övervakning.

Han har lidit av olika medicinska problem sedan barndomen på grund av sin akromegali, ett tillstånd som orsakats av ett överskott av tillväxthormon som frisätts av hypofysen. Vanliga symtom på akromegali är förstoring av händer, fötter och ansiktsdrag samt ledvärk och trötthet.

Kösen har använt sin berömmelse för att resa över hela världen för att dela sin historia och inspirera andra som går igenom liknande kamper. Hans positiva inställning till livet trots att han möter sådana hinder har gett honom mycket beundran.