Skip to main content
Världens största stad

Världens största stadVärlden är hem till några otroligt dynamiska och befolkningsrika städer, var och en med sin unika charm och karaktär.

Dessa metropoler är inte bara de folkrikaste städerna, utan även kulturella, ekonomiska och politiska nav i sina respektive länder och regioner.

Men det kan vara svårt att utse den “största staden i världen” då alla räknar lite olika.

Från de gamla gatorna i Kairo till de neonupplysta skyskraporna i Tokyo, varje stad på denna lista erbjuder en unik inblick i mänsklighetens mångfald och kreativitet.

Låt oss utforska de 14 största städerna i världen, där vi dyker in i deras rika historia, kulturella mångfald och moderna livsstil.

Världens 14 största städer: (storstadsregioner + antal invånare)

 1. Tokyo, Japan – 37 miljoner – I Tokyos storstadsregion, som heter Kanto, samsas moderna skyskrapor, historiska tempel och en unik japansk kultur sida vid sida.
 2. Jakarta, Indonesien – 30 miljoner – Jakarta är huvudstaden i Indonesien och är landets största stad. Staden är ett viktigt ekonomiskt, politiskt och kulturellt centrum i Sydostasien.
 3. Seoul, Sydkorea – 25 miljoner – Huvudstaden och den största staden i Sydkorea. Seoul är känd för sina moderna skyskrapor, högteknologiska tunnelbanesystem, historiska palats och tempel.
 4. Shanghai, Kina – 22 miljoner – Shanghai är ett globalt finanscentrum med en imponerande skyline och en blandning av moderna och traditionella kinesiska element.
 5. Delhi, Indien – 22 miljoner – Delhi är en stad med rik historia och kulturell mångfald, känd för sina historiska monument och livliga gatuliv.
 6. Dhaka, Bangladesh – 21 miljoner – Dhaka är känd för sin täta befolkning, livliga marknader och som ett centrum för Bangladeshis industri och kultur.
 7. Kairo, Egypten – 20 miljoner – Kairo är berömt för sin forntida egyptiska historia, inklusive pyramiderna i Giza och dess rika islamiska arv.
 8. Beijing, Kina – 20 miljoner– Som Kinas huvudstad är Beijing hem för viktiga historiska platser som Förbjudna staden och Himmelska fridens torg.
 9. Mexico City, Mexiko – 20 miljoner – Denna stad är känd för sin rika historia, från aztekiska ruiner till kolonial arkitektur, och en livlig samtida kultur.
 10. São Paulo, Brasilien – 19,5 miljoner – Denna livliga stad är känd för sin kulturella mångfald, livlig konstscen och som Brasiliens ekonomiska hjärta.
 11. Osaka-Kobe-Kyoto, Japan – 19 miljoner – Osaka-Kobe-Kyoto är tre stora städer i Kansai-regionen i Japan.
 12. Mumbai, Indien – 19 miljoner – Mumbai är Indiens finansiella centrum, känt för sin filmindustri, Bollywood, och sin pulserande kustlinje.
 13. New York, USA – 19 miljoner – Staden är ett globalt centrum för finans, kultur, mode och konst. Den består av fem stadsdelar: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island.
 14. Osaka, Japan – 19 miljoner – Osaka är känd för sin kulinariska scen, modern arkitektur och som ett viktigt ekonomiskt centrum i Japan.

Observera att befolkningsuppgifterna kan variera något beroende på källa.

Världens största stad till ytan:

Kiruna var faktiskt ett tag världens största stad sett till ytan. Staden stoltserade med en imponerande yta omkring 20 000 kvadratkilometer.

Idag anses Jiuquan, Kina, vara världens största stad till ytan med sina 167 996 kvadratkilometer stora yta.

Hela Sveriges yta är 449 964 kvadratkilometer och befolkningen runt 10 550 000.

Lite fler stora städer

 • Karachi, Pakistan – Befolkning: cirka 16 miljoner. Karachi är Pakistans ekonomiska nav och är känd för sin hamn, diversifierad kultur och livliga stadsbild.
 • Chongqing, Kina – Befolkning: cirka 16 miljoner. Denna sydvästra kinesiska stad är känd för sin bergiga topografi, kryddstark mat och som ett snabbt växande ekonomiskt centrum.
 • Istanbul, Turkiet – Befolkning: cirka 15 miljoner. Istanbul är unikt belägen på två kontinenter och är känt för sin rika historia som sträcker sig över romerska, bysantinska och ottomanska riken.
 • Lagos, Nigeria – Befolkning: cirka 15 miljoner. Lagos är ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Afrika, känt för sin musikscen och livliga atmosfär.
 • Buenos Aires, Argentina – Befolkning: cirka 15 miljoner. Denna sydamerikanska stad är känd för sin europeiska arkitekturstil, passion för fotboll och som födelseplatsen för tangon.

Från Asiens livliga metropoler till Sydamerikas historiska centrum

Varje stad på listan representerar en unik blandning av tradition och modernitet och visar på den otroliga variationen i mänsklig bosättning och kultur.

Dessa städer är inte bara viktiga för de länder de ligger i, utan de spelar också en avgörande roll i den globala ekonomin, politiken och kulturen.

De är livfulla exempel på mänsklighetens förmåga att skapa och upprätthålla stora, komplexa och dynamiska samhällen. Medan vi fortsätter att navigera i en alltmer globaliserad värld, förblir dessa städer som ljuspunkter av mänsklig innovation och uthållighet.