Skip to main content
Krokodil - Världens största kräldjur

Världens största kräldjurVi har tidigare berättat om världens största ormar som också är ett kräldjur – men nu är det dags att kora vinnaren av alla kräldjur i världen. Vilket är störst?

Om man rangordnar kräldjuren efter sin vikt så är Crocodylus porosus den tyngsta. Det latinska namnet som nyss nämndes används också på deltakrokodil, listkrokodil, australisk saltvattenkrokodil och vanlig saltvattenkrokodil.

Obekräftade (!) uppgifter finns om storlekar på 10 meter i längd samt en vikt på över 2 ton på dessa krokodiler – men det är som sagt obekräftat.

Bekräftade uppgifter finns dock på att dessa krokodiler kan bli över 6 meter långa och väga mer än 1300 kg, vilket gör dem till de största kräldjuren i världen när det kommer till dess massa och vikt.

Världens snabbaste kräldjur

Världens snabbaste kräldjur är Svart Leguan, den har en maxhastighet på 34,5 km/h. Denna leguan lever i Centralamerika vanligtvis utmed Stillahavskusten.

Vilket djur blir äldst?

Kräldjuren har även en hel del långlivade individer: Jättesköldpaddorna kan bli upp till 200 år gamla! Det i sig är ett ganska starkt resultat då det inte finns så många andra djur som kommer i närheten av denna gedigna ålder. Det finns dock en hel del valar som har haft en imponerande ålder. 1999 så fann en grupp forskare en val, som genom analys, hade en ålder på 211 år.

Källor: Wikipedia & http://natgeo.se/djur/vilka-djur-blir-aldst