Skip to main content
Playstation controller

5 av världens mest populära spel genom alla tiderDet finns flera olika vägar att gå för den som älskar spel i alla dess former. I hundratals år har det spelats spel, vissa mer avancerade än andra. Under 2000-talet har utbudet ökat rejält när både TV-spel och datorspel har tagit fart. Som spelare kan du välja och vraka mellan en uppsjö av härliga upplevelser.

Vi ska ta en närmare titt på vilka spel som har fått extra mycket uppmärksamhet genom åren.

Definitionen av spel är att det är en slags tävlingsinriktad sysselsättning, för en eller flera individer. Det finns ofta regler att ta hänsyn till och olika verktyg att ta hjälp av. Numera tänker vi kanske främst på spel som går under kategorin TV-spel eller datorspel, en industri som får allt mer uppmärksamhet.

Oavsett om det handlar om ett multiplayer-spel som Fortnite för spel på nätet eller att spela Starburst på egen hand på ett casino finns det oerhört mycket glädje att ta del av.

Det går i sunda doser att lämna verkligheten för en stund för att ge sig ut på det ena häftiga äventyret efter det andra. Även om nedan fem spel inte är spelen som nödvändigtvis har sålts i flest exemplar är det speltitlar som många känner igen på ett eller annat vis.

FIFA

FIFA är en serie fotbollsspel som har producerats av EA Sports genom åren. Det började redan 1993 när den första upplagan kom. Därefter har man fortsatt leverera det ena verklighetstrogna spelet efter det andra. Spelet släpps årligen och är en höjdpunkt för både fotbollsälskare och TV-spelfantasten runt om i världen.

I spelet kan du spela både på egen hand och online mot andra spelare. Lag och spelare från verkligheten hjälper dig att få en så verklig upplevelse som möjligt. Lev livet som fotbollsproffs, tränare eller mät dina krafter med andra spelare i en jakt på diverse paket för att förstärka din trupp.

Upplagan som släpptes 2022, FIFA 23, var den sista att gå under namnet FIFA. En epok går i graven och en annan tar vid med det nya namnet EA Sports FC. Oavsett titel på spelet kommer miljontals och åter miljontals spelare världen över kunna fortsätta njuta av upplevelsen en lång tid framöver.

Minecraft

Sverige är ett jätteland inom spelindustrin och har genom åren lanserat mängder av högt uppskattade spel.

Minecraft såg dagens ljus 2009 och blev snabbt en succé. Det är ett relativt enkelt spel sett till grafiken och upplägget. Möjligheterna i spelet gör istället att det roliga aldrig tar slut.

Minecraft går inom kategorierna äventyrs- och byggdatorspel. Spelaren ska utforska världen i Minecraft och har fria tyglar vad gäller att röra om i världen.

Till sin hjälp har du kubikmeterstora kuber. Spelet består också av diverse föremål, varelser och växer. Minecraft är en värld i vilken du kan göra i princip vad du vill.

Genom åren har Minecraft fått flera expansioner och spin-off spel som tillägg. Spelet har sålts i över 100 miljoner exemplar. Att det är ett spel som passar både unga och gamla samt nybörjare och etablerade spelare bidrar till populariteten.

Candy Crush

Spel som går att spela i mobilen har med smartphones och appar blivit allt vanligare. Frågan är dock om det finns ett spel som har fått lika mycket uppmärksamhet som Candy Crush Saga? Spelet fanns en kort tid på Facebook innan det ett par månader senare blev en app för bland annat Android och iOS.

Det ligger avancerad data och spelmekanik bakom ett relativt enkelt spelupplägg. Spelet går ut på att samla godisbitar i olika konstellationer.

En kombination av tre eller fler godisbitar bildar någon form av effekt som får bort symbolerna runt omkring. Ditt uppdrag är att rensa godisbitar på ett förutbestämt antal drag.

I analysen finns ett arbete som gör att spelet anpassar sig för varje enskild individ. Företaget bakom, till en början King och numera Activision Blizzard, samlar in spelarnas prestationer och gör varje nivå lagom svår för att spelaren inte ska tröttna.

Candy Crush fortsätter än idag att lägga till flera nivåer som gör att spelet aldrig tar slut.

Fortnite

En succé på senare år Fortnite, lanserat av speltillverkaren Epic Games 2017. Det är genomgående ett onlinespel som finns i ett par olika spellägen. Spelläget som har fått mest uppmärksamhet är Fortnite Battle Royale som, precis som namnet avslöjar, är en stor kamp mellan många spelare.

Fortnite finns på flera plattformar såsom PC, Xbox och Playstation. Redan när Fortnite lanserades sprang antalet köp och nedladdningar iväg.

Knappt ett år efter premiären hade över 125 miljoner spelare lagt vantarna på spelet. Det är en siffra som har fortsatt att växa och Fortnite har kammat hem flera åtråvärda priser.

Genom att vinna ett spel i Fortnite kan du få tillgång till en valuta som i sin tur kan användas till uppgraderingar.

Det går också att göra köp i spelet för riktiga pengar, även om det inte är något krav. Fortnite har också fått beröm för att inte innehålla något grovt våld som gör att även yngre spelare kan ta del av upplevelsen.

PUBG: Battlegrounds

Ser man till antalet nedladdningar är PUBG: Battlegrounds överlägset när det kommer till historiens mest populära spel, åtminstone på den digitala fronten. Det är ett spel som har inspirerats av den japanska succéfilmen Battle Royale och som till viss del påminner om Fortnite.

En anledning till populariteten är att PUBG: Battlegrounds är ett gratisspel. Du behöver inte köpa spelet till någon enhet utan kan ladda ner det helt kostnadsfritt.

Det går dessutom att spela över flera olika plattformar som till exempel din dator, mobiltelefon, Xbox och Playstation.

PUBG: Battlegrounds lanserades i slutet av 2017 och är ett flerspelarspel med Battle Royale.

100 spelare startar varje runda från ett flygplan och hoppar därefter ut med ett fallskärm någonstans på spelkartan. Vid landningen är tanken att du ska leta upp olika vapen, skyddsvästar, mat och andra förnödenheter som hjälper dig att överleva.

Det gäller därefter att besegra samtliga motståndare för att vinna, antingen på egen hand eller som ett lag.