Skip to main content
Niagarafallen

Kända och Stora VattenfallOm du letar efter en lista över kända vattenfall från hela världen har du kommit till rätt ställe. Den här artikeln kommer att ge dig en lista över några av de mest kända vattenfallen, samt lite information om var och en. Så, utan vidare, här är en lista över kända vattenfall från hela världen.

Niagarafallen: på över gränsen mellan Kanada och USA

Niagara Falls är en uppsättning av tre vattenfall som går över den internationella gränsen mellan Kanada och USA. Den största av de tre är Horseshoe Falls, även känd som Canadian Falls, som ligger på den kanadensiska sidan av gränsen.

Fallen är ett populärt turistmål för båda länderna, och det finns många sätt att se dem. Besökare kan ta en rundtur från däcket på Maid of the Mist-båten, som har varit i drift sedan 1846. Ett annat alternativ är att resa bakom fallen via en hiss som tar besökarna 46 meter under jorden.

Niagarafallen har varit en källa till vattenkraft sedan 1879. Det första kraftverket byggdes på den kanadensiska sidan av fallen, följt av anläggningar på både den amerikanska och kanadensiska sidan. Idag kommer cirka 10 % av all vattenkraft i Nordamerika från Niagarafallen.

Yosemite Falls – USA

Yosemite Falls, som ligger i Yosemite National Park i Kalifornien, är ett av de mest kända vattenfallen i USA. Fallen är 2 425 fot (739 meter) höga och är det högsta vattenfallet i Nordamerika.

Yosemite Falls består av tre sektioner: Upper Fall (1 430 fot/436 meter), Middle Cascades (675 fot/206 meter) och Lower Fall (320 fot/98 meter). Vattenfallet matas av smältande snö och is från Sierra Nevada-bergen. Yosemite Falls är en av de mest populära turistattraktionerna i Yosemite National Park och drar över fyra miljoner besökare varje år. Den bästa tiden att se fallen är under våren när snösmältningen är på topp.

Plitvicefallen – Kroatien

Inbäddat i hjärtat av Kroatien är Plitvicefallen ett måste för alla naturälskare. Fallen består av 16 sammankopplade sjöar och är en av de mest populära turistattraktionerna i landet och det är många som tar en semester-resa dit.

Besökare kan utforska fallen till fots, eller ta en båttur för att komma nära och personlig med det forsande vattnet. Oavsett hur du väljer att uppleva fallen kommer du säkerligen att bli förvånad över deras skönhet.

Rosslyn Chapel Waterfall – Skottland

Ett av de vackraste och mest fridfulla vattenfallen i hela Skottland är vattenfallet Rosslyn Chapel. Beläget i den pittoreska staden Rosslyn, är detta vattenfall ett måste för alla besökare i området.

Rosslyn Chapel-vattenfallet ligger på stranden av floden Tweed och är lätt att nå från den närliggande parkeringen. Den bästa tiden att besöka vattenfallet är under sommarmånaderna då vattenflödet är som starkast.

Besökare till Rosslyn Chapel-vattenfallet kan förvänta sig att se en fantastisk naturlig visning av forsande vatten när det rinner över kalkstensklippor. Ljudet av det forsande vattnet sägs vara otroligt lugnande, vilket gör det till den perfekta platsen att varva ner och njuta av naturens skönhet.

Iguazufallen: på gränsen mellan Brasilien och Argentina

Iguazufallen, som ligger på gränsen mellan Brasilien och Argentina, är ett av de mest kända vattenfallen i världen. Fallen består av över 275 individuella fall, vilket gör dem till det största vattenfallssystemet i världen.

Iguazufallen är ett populärt turistmål för både brasilianare och argentinare. Besökare kan ta in skönheten i fallen från båda länderna. Det finns många olika aktiviteter att njuta av vid Iguazu Falls, som vandring, forsränning och fågelskådning.

Oavsett om du letar efter ett hisnande naturligt under eller ett spännande äventyr, kommer Iguazu Falls garanterat att ge dig en oförglömlig upplevelse.

Victoriafallen: mellan Zambia och Zimbabwe

Victoriafallen är ett av de mest kända vattenfallen i världen. Det ligger mellan Zambia och Zimbabwe. Fallen är 1 mil breda och 354 fot höga. Victoriafallen är det största vattenfallet i världen i volym av vatten som rinner över det. Zambezifloden rinner genom en djup klyfta i Batoka-ravinen. Fallen anses vara ett av världens sju naturliga underverk.

Angel Falls: i Venezuela

Angel Falls är det högsta vattenfallet i världen, beläget i Venezuela. Det är 3 212 fot högt och har ett stup på 2 648 fot.

Angel Falls ligger på berget Auyantepui i Canaima nationalpark. Fallen fick sitt namn efter Jimmie Angel, en amerikansk flygare som var den första personen som flög över dem 1933. Han kraschlandade sitt plan på toppen av berget och var tvungen att vandra ner, vilket tog 11 dagar att nå civilisationen.

Idag finns det en liten flygplats på toppen av berget för turister att flyga till. Angel Falls är en av Venezuelas mest populära turistattraktioner och drar besökare från hela världen.