Skip to main content
Modesketch

Världens mest kända modedesignersI modevärlden finns det ett fåtal utvalda designers som har nått höjdpunkten av framgång. Dessa designers är älskade av både kändisar och vanliga människor. Deras design är eftertraktad och deras namn är kända av många.

Deras design har blivit synonymt med lyx och stil. Dessa berömda designers skapelser kan ses på röda mattan, i tidningar och på moderunways från New York till Paris och Tokyo till Milano. Deras bidrag till mode kommer aldrig att glömmas.

Coco Chanel

Coco Chanel var en av 1900-talets mest kända modeskapare. Hon föddes 1883 i Frankrike och hennes design var kända för sin enkla elegans. Coco Chanel dog 1971, men hennes arv fortsätter genom de många modedesigners som har inspirerats av hennes arbete.

Christian Dior

Christian Dior var en fransk modedesigner som skapade haute couture-kläder. Han är allmänt erkänd som en av de mest kända formgivarna i historien. Christian Dior dog 1957 vid 58 års ålder.

Yves Saint Laurent

I modevärlden finns det få designers som är så ikoniska som Yves Saint Laurent. Saint Laurent var en pionjär inom branschen och hjälpte till att popularisera konfektionskollektioner och lyfte mode till en konstform. Hans design var alltid före sin tid, och hans arv fortsätter att påverka modet idag.

Från hans ikoniska “Le Smoking” smokingjacka till hans lyxiga coutureklänningar, Saint Laurents design är tidlös och oförglömlig. Han tog ledde Diors modehus vid dennes död han var då bara 21 år gammal.

Valentino Garavani

Han är känd för sin eleganta och feminina design. Garavani föddes 1932 i Italien. Han studerade vid Accademia di Belle Arti i Rom och arbetade sedan för olika modehus i Milano. 1959 startade han sitt eget modehus, Valentino SpA. Hans första kollektion visades på Pitti-palatset i Florens.

Garavanis mönster har burits av många kända kvinnor, inklusive Jacqueline Kennedy Onassis, Elizabeth Taylor och prinsessan Margaret. Han har också designat kostymer för flera filmer, inklusive Gudfadern (1972) och Death on the Nile (1978). 2008 tilldelades han Lifetime Achievement Award av Council of Fashion Designers of America.

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld var en av 1900-talets mest produktiva och välkända modeskapare. Han var kreativ chef för Chanel och Fendi, och hans eget namngivna märke. Lagerfeld var känd för sin avantgardistisk design och sitt unika perspektiv på mode.

Han var en sann visionär som hjälpte till att forma modebranschen som vi känner den idag.

Calvin Klein

Klein har designat kläder sedan 1970-talet, och hans varumärke har blivit ett av de mest kända i världen. Kleins design är klassisk och tidlös, men de verkar alltid vara trendiga.

Han är känd för sin enkla och rena estetik, vilket har gjort hans varumärke populärt bland både kändisar och vanliga människor.

Oavsett om du letar efter ett par nya jeans eller en chic klänning är Calvin Klein alltid ett utmärkt val. Med så många ikoniska föremål i sina samlingar är det inte konstigt varför han är en av de mest kända formgivarna i världen.

Tom Ford

Tom Ford är en av de mest kända formgivarna och varumärkena inom modebranschen. Han är känd för sin lyxiga och glamorösa design. Tom Ford har varit en stor kraft i modebranschen i över 20 år. Hans design har burits av några av de mest kända kändisarna i världen. Tom Ford är en sann ikon i modevärlden.

Ralph Lauren

Ralph Lauren är en amerikansk modedesigner, filantrop och företagsledare. Han har designat kläder i över 50 år och hans design har burits av några av de mest kända personerna i världen. Hans företag, Polo Ralph Lauren, är värt miljarder dollar och har över 13 000 anställda. Lauren är också en stor anhängare av konst och utbildning. 2015 tilldelades han Presidential Medal of Freedom för sina bidrag till mode och amerikansk kultur.

Donna Karan

Hon är känd för sin unika och snygga design. Hennes kläder bärs av både kändisar och vanliga människor. Karan har designat kläder i över 30 år, och hennes design har varit med i tidningar och på tv. Hon är en sann modeikon, och hennes arbete uppskattas av många.

Marc Jacobs

Han är känd för sin unika stil och för sin förmåga att blanda olika kulturer i sin design. Marc Jacobs föddes i New York City 1963. Han började sin karriär med att arbeta för modemärket Perry Ellis.

1984 lanserade han sin egen klädlinje som heter Marc Jacobs Collection. Jacobs har också designat skor, handväskor och dofter. Hans arbete har varit med i många tidningar och han har vunnit flera priser för sin design. Han använder gärna varianter av sitt namn, Marc by Marc Jacobs.

Alexander Wang

Med en kundlista som inkluderar några av de mest inflytelserika kvinnorna i världen är det ingen överraskning att Alexander Wang är en av de mest eftertraktade modedesignerna. Född och uppvuxen i San Francisco av taiwanesiska föräldrar, studerade Wang ursprungligen vid Parsons School of Design innan han lanserade sitt eget märke 2004.

Wang är känd för sin rena, moderna estetik och sin användning av oväntade material. Hans design har burits av kändisar som Rihanna, Beyonce och Kendall Jenner, och han har hyllats som en av de mest inflytelserika unga formgivarna i branschen.

2015 utsågs Wang till Creative Director för Balenciaga, och blev en av de yngsta designers någonsin att leda ett stort modehus.

Jason Wu

Jason Wu (född 27 september 1982) är en taiwanesisk-amerikansk modedesigner baserad i New York City. Han är mest känd för att ha designat First Lady Michelle Obamas klänningar vid flera tillfällen, inklusive de som bars under hennes första officiella porträtt som First Lady och vid 2012 års demokratiska nationella konvent.

Wu föddes i Taipei, Taiwan och emigrerade till Vancouver, Kanada vid nio års ålder. Han flyttade senare till New York för att studera vid Parsons The New School for Design. Efter examen arbetade han för Narciso Rodriguez innan han lanserade sitt eget märke 2006.

2008 lanserade Wu sina ready-to-wear-kollektioner av feminina cocktail- och aftonklänningar som snabbt blev populär bland Hollywood-kändisar och sociala vänner. 2012 utsågs han till en av Forbes “30 Under 30” i kategorin Art & Style.

Prabal Gurung

Gurung är känd för sin unika och vackra design. Gurung föddes i Nepal och växte upp i New Delhi, Indien. Han flyttade till USA för att studera vid Parsons School of Design. Efter examen arbetade han för Donna Karan och lanserade sedan sitt eget märke 2009.

Gurungs kläder har burits av många kändisar, inklusive Michelle Obama. 2013 utsågs han till en av Time Magazines 100 mest inflytelserika personer i världen.