Struts stor fågel

Världens största fågelFåglar kommer i alla storlekar – från kolibri till struts. Fåglar är även nära besläktade med dinosaurierna. Här listar vi världens tio största – nu levande – fågelarter och dom kan bli riktigt stora.

Världens 10 största fågelarter

 1. Struts – den tyngsta fågeln

  Tre springande strutsarDenna afrikanska fågel kan väga över 150 kg och bli 2,75 m hög. Kan inte flyga men kan istället springa i 50 km/h.

  Strutsar livnär sig främst på löv, frön, insekter och smådjur. De kompletterar sin kost med frukter som dadlar och fikon när de finns tillgängliga. För att få tillräckligt med vatten drar de ofta nytta av vattenhål eller stående regnvattenpölar.

  Som en del av sin kost kan de också konsumera sand för att underlätta matsmältningen, vilket hjälper dem att bearbeta hårt material som stenar som passerar genom tarmen oförändrat av matsmältningsenzymer eller magsyror.

 2. Hjälmkasuar

  Hjälmkasuar Casuarius casuariusDenna gigantiska fågel (som inte kan flyga), med en färgglad ”hjälm” på huvudet och kraftfulla klor, kan hittas i tropiska regnskogar i Australien, Papua Nya Guinea och Indonesien.

  Fåglen är känd för sin imponerande storlek – den är upp till 180 cm i höjd och en vikt runt 70 kg. Den är också utmärkande för sin livfulla svarta fjäderdräkt med en klarblå halskrage som sträcker sig ända ner till bröstet.

  Dessa jättefåglar är allätare och livnär sig på frukter, frön, svampar, insekter och små ryggradsdjur som ödlor eller ormar. De använder sina vassa klor för att gräva i jord eller bark och leta efter mat, men de använder dem också som försvar mot potentiella rovdjur som människor eller vilda katter.

 3. Enflikig kasuar

  Enflikig kasuar Casuarius unappendiculatusSläkt med tvåan. Denna fågel kan inte heller flyga. 150 – 180 cm hög och kan väga nästan 40 kg.

 4. Emu

  EmuAustraliens motsvarighet till den afrikanska strutsen. Emuns är mjukfjädrade, bruna fåglar med långa halsar och ben och kan bli upp till 1,9 meter höga när de är fullvuxna. Vikten är dock inte som strutsen – emun blir som tyngst strax under 40 kg-strecket.

  De har tre tår på varje fot i ett ovanligt arrangemang som ger dem extra stabilitet när de springer i hastigheter upp till 48 km/h.

  Emuer är allätare och konsumerar ett brett utbud av växter och insekter samt små djur som ödlor och ormar. De reser ofta i små flockar på fem till tjugo individer men kan bilda större grupper under migration eller för parningsritualer.

  Förutom sin diet är emuer också starkt beroende av vatten för hydrering på grund av deras oförmåga att svettas som andra fåglar gör.

 5. Kejsarpingvin

  KejsarpingvinDenna pingvin lever på Sydpolen (Antarktis) och kan bli 130 cm hög och väga hela 45 kg.

  Dessa fåglar är väl anpassade för att leva i extremt kalla temperaturer, med lager av fett under sina fjädrar som isolerar mot kallt vatten. Kejsarpingviner kan dyka över 600 meter djupt på jakt efter mat, vilket ger dem ett rykte som en av de bästa dykarna bland sjöfåglar.

  Dessa majestätiska varelser är en symbol för styrka och uthållighet, efter att ha överlevt massiva klimatförändringar över tid samtidigt som de lyckats trivas under svåra förhållanden som annars skulle visa sig vara dödliga för andra djur.

  Kejsarpingvinen livnär sig främst på fisk och krill, två viktiga delar för att upprätthålla en hälsosam livsstil i en så tuff miljö.

 6. Nandu

  Större nandu Rhea americanaDetta är Sydamerikas svar på strutsen. Den kan bli 180 cm hög och väga 40 kg.

 7. Dvärgkasur

  Dvärgkasuar Casuarius bennetti.En till kasur… Denna ”dvärg” kan bli 150 cm hög och väga 25 kg.

 8. Mindre nandu

  Sydamerikansk dvärgnandu. Fågeln kan bli 1 meter hög och väga nästan 30 kg.

 9. Kungspingvin

  Kungspingviner är en art av vattenlevande fåglar som lever i de subantarktiska områdena i världen. Med sina distinkta gula och orange markeringar är dessa majestätiska varelser en syn att skåda. Som en av de största pingvinarterna som finns kan kungpingviner bli upp till 90 centimeter höga och väga i genomsnitt 12 kilo.

  Dessa mycket sociala djur lever i stora kolonier i hela sitt livsmiljöområde och kan ses samlas på land eller simma graciöst genom vattnet. Kungspingviner livnär sig huvudsakligen på småfisk, som de fångar när de simmar under vattnet.

  De har också en unik uppvaktningsritual där de sjunger komplexa vokaliseringar för att locka potentiella kompisar under parningssäsongen.

  Kungspingviner anses vara nära hotade på grund av miljöhot orsakade av klimatförändringar och kommersiella fiskeaktiviteter nära deras livsmiljöområde.

 10. Stortrapp – världens största flygande fågel

  Äntligen en flygande fågel! Detta är således världens största, nu levande, flygande fågel. Den kan bli över 1 meter hög och väga upp mot 14 kg. Den finns från Kina till Storbritannien.

Världens största fågel – vingbredd / vingspann

Världens största vingspann har vandringsalbatrossen med 3,5 meter. Den svenska havsörnen har 2,5 meter.

 • Världens vanligaste fågel är blodnäbbsvävaren
 • Snabbaste simmaren är åsnepingvinen den kan dessuutom vara upp till 80 centimeter lång.
 • Den som kan flyga längst är sottärnan; den kan vara i luften i 10 år!