Skip to main content
Blåvalen

Världens största djurBara tanken på dinosaurier får de flesta att tänka på hur otroligt stora de flesta av dåtidens reptiler var. Men sanningen är att det finns en hel del djur med stora kroppshyddor i världen idag också.

Ta bara det att världens största djur som någonsin har existerat lever än idag, bara några kilometer från våra grannar Norges kustremsa. Här listar vi de fem största djuren som finns på planeten idag.

Blåvalen – Balaenoptera musculus

Den största av de största är blåvalen som vinner titeln som största levande djur med flera hästlängder. Med en vikt på närmare 185 ton och en längd på 27,6 meter från nos till stjärtfena var den blåvalshona som fångades 1947 i Sovjet, vilket gjorde den till världens största kända exemplar av en blåval. Den väger ungefär fem gånger så mycket som vad en afrikansk elefant väger.

För att få ytterligare perspektiv på det hela så kan det nämnas att endast tungan väger cirka 2,7 ton, ungefär lika mycket som fem arbetshästar tillsammans. Tack och lov för vår del är blåvalen en riktigt trevlig typ, något av det sista den skulle försöka göra är att äta upp dig.

Det valen istället föredrar att äta är det lilla kräftdjuret krill, som den får i sig genom att ta in vatten i munnen för att sedan sila ut det genom ”tänderna”, som även kallas barder. Där fastnar krillen och valen får i sig sin föda.

Blåvalen är faktiskt det största djuret som någonsin har funnits på jorden – vad vi hittills vet.

Stillahavsnordkapare – Eubalaena japonica

Stillahavsnordkapare Eubalaena japonica
Stillahavsnordkapare Eubalaena japonica

Med en längd på upp över 18 meter och en vikt på närmare 80 ton är Stillahavsnordkaparen det näst största djuret på jorden just nu. Det finns idag i de norra delarna av Stilla havet och det beräknas endast finnas ungefär 50 individer kvar i livet, något som till största delen beror på en hård jakt.

Innan år 1835 ska det nämligen ha funnits närmare 20 000 valar på planeten men jakten på de stora djuren ökade dramatiskt från det att det första franska valjaktsskeppet dödade den första valen samma år. Men år 1935 har jakten varit illegal, men trots det ska över 650 valar ha dödats av Sovjetiska valjägare.

Kaskelot – Physeter macrocephalus

Kaskelot
Kaskelot

Det tredje största djuret i världen är också en val, men denna gång är det kaskelot då det finns hanar som mäter ungefär 20,5 meter. Vanligastvis är de dock några meter kortare, ungefär 16 meter närmare bestämt och vikten ligger då på cirka 41 ton.

Istället för att ta platsen som världens största djur har kaskeloten lyckats ta platsen som världens största rovdjur med tänder och den har dessutom ett väldigt stort huvud för sin kropp.

Huvudet är nämligen ungefär en tredjedel av djurets hela längd. Det är också det djur som har störst hjärna av alla djur då hjärnan väger upp till fem gånger så mycket som en mänsklig hjärna.

Kaskeloten lever i de stora världshaven och tillbringar större delen av sin tid med att dyka efter mat, vilket innebär att de simmar ned mellan 300 till 800 meter men det finns fall som har tagit sig upp emot 2 kilometer ned i havets djup. Allt för att få tag på Jättebläckfiskar, kolossbläckfiskar och andra bläckfiskar.

Näbbval – Ziphiidae

Näbbval - Ziphiidae
Näbbval – Ziphiidae.

Är en av två typer av den så kallades Beaked Whale och har en längd på 12-13 meter och en vikt på närmare 14 ton, en storlek som gör att valen tar sig in som nummer fyra på listan över de fem största djuren på jorden.

Valen lever i de norra delarna av Stilla havet och upptäcktes först år 1883 av Leonhar Hess Stejneger. Då var det bara ett kranium han hade hittat på Bering Island och därmed inget levande exemplar.

Det finns inga siffror på exakt hur många individer som finns i på jorden idag men forskarna uppskattar att de finns runt 30 000 stycken som lever i olika små grupper på cirka tre till tio individer.

Kolossbläckfisk – Mesonychoteuthis hamiltoni

På femte plats över de största djuren i världen bryts trenden med valar och ersätts istället av en bläckfisk så stor att den på engelska till och med heter ”Kolossal bläckfisk”.

Bläckfisken har bara fångats ett par gånger och det är därför lite osäkert hur stora de verkligen kan bli, men uppskattningarna ligger idag på någonstans mellan 12 och 14 meter och med en vikt på 750 kilo. Det var faktiskt inuti en kaskelot som de första resterna av denna bläckfisk upptäcktes år 1925.

Bläckfisken tar även titeln som det djur som har det största ögonen. På en individ som hittats var ögonen 27 centimeter i diameter, men ögonen bedöms ha varit mellan 30 och 40 centimeter när bläckfisken fortfarande levde.

Späckhuggare – Orcinus orca

Späckhuggare
Späckhuggare

Många känner igen späckhuggaren från filmen “Rädda Willy” som kom ut år 1993 men den här valen är en riktigt tung spelare i djurvärlden.

Med en längd på upp mot 9,8 meter och en vikt på 9 ton så tar den sig in på listan över världens största djur och kniper en sjätteplats.

Den finns i stort sett över hela världen och äter stimfisk, bläckfiskar, fåglar och men den attackerar också sälar. När den gör det kan den komma upp till vattenytan för att spana in sitt byte och för att få tag på dem händer de att de bryter isar för att tvinga ned sitt byte i vattnet. Men namnet kommer troligtvis från jakten på betydligt större byten.

Späckhuggaren kan nämligen attackera större valar just för att få tag på späcket. Och det är inga små valar som de kan attackera heller då det till och med händer att de attackerar unga blåvalar.

Späckhuggaren är relativt intelligent och har den näst största hjärnan av alla vattendjur. Dess intelligens gör därför att den passar väldigt bra för uppvisningar på delfinarier världen över.

Det är dock få ställen som är så stora så att de faktiskt kan ha en späckhuggare, de behöver nämligen en hel del utrymme att röra sig på.
En av de späckhuggare som levt ett flertal år i fångeskap är Tilikum. Precis som med den fiktiva karaktären Willy från “Rädda Willy” så är även han känd från film, men denna gång för de tre personer som han har dödat under åren.

Det första skedde år 1991 och då var det en tränare som råkade falla ned i poolen. Åtta år senare var det dags igen. Då var det en besökare som stannat kvar efter att parken stängt för att besöka späckhuggarnas tank. Det sista dödsfallet skedde år 2010. Då var det återigen en tränare som dog efter att ha dragits ned under ytan av Tilikum.

Späckhuggare kan även attackera och döda vithajar.