Världens största diamanterStor diamant

Det råder ofta väldigt skilda meningar om vilken diamant som faktiskt kan räknas som världens största. Dels beror det på att en oslipad diamant kan vara väldigt stor när den först hittas, och sedan slipas ner efter hand till mindre stenar, men en annan orsak till varför det finns tvetydig information om världens största diamanter är att det då och då hittas nya beundransvärda fynd.

Diamanter är förutom en kvinnas bästa vän dessutom något av det mest mytomspunna fenomen som finns, och det finns oändligt många bra historier om fynd, gåvor och diamantstölder. Själva diamantbranschen och marknaden där diamanter köps och säljs sträcker sig över hela världen, och har sedan länge präglats av många hemlighetsfulla och till och med helt slutna affärer.

Det är få förunnat att ha råd att köpa en diamant över huvud taget, och när det närmar sig större storlekar på de glittrande stenarna är det ofta svårt att bedöma deras värde och pris.

Amerikanen Martin Rapaport skapade på 70-talet ett prisindex för diamanter, för att man skulle kunna bedöma deras värde och sätta ett enhetligt pris på dem, med förhoppning om att detta skulle kunna göras på samma sätt världen över.

Detta jämförelseindex är idag det som är mest använt inom diamantbranschen, vilket också kan vara bra att ha i åtanke om man någon gång överväger att köpa sig en egen glittrande sten. Här listar vi några av världens största, dyraste och mest berömda och förtjusande diamanter.

Afrikas Stjärna, Cullinan-stenen

För lite mer än hundra år sedan, närmare bestämt år 1905, hittade man i Sydafrika en diamant på 3,106 karat (621 gram).

Mannen som upptäckte det otroliga fyndet hette Frederick Wells, och var en helt vanlig anställd hos ett sydafrikanskt gruvföretag. Den nyfunna stenen köptes så småningom upp och gavs sedermera som present till den brittiske kungen Edward VII.

När den fantastiska diamanten skulle fraktas hela vägen från Sydafrika och hem till England var man så listig att man lyckades undvika den höga stöldrisken genom att först skicka en kopia av diamanten med specialfrakt via båt, medan man sände den ofattbart värdefulla originaldiamanten till England med helt vanlig post.

Det var på den tiden den största slipbara sten som dittills hade hittats, och den har ända sedan sin upptäckt blivit slipad ner i hela 105 mindre diamanter. De två största av de slipade diamanterna som härstammar från Afrikas Stjärna ingår båda två i den världskända och anrika brittiska kronjuvelssamlingen, och en av dem är monterad i den berömda kungliga spiran.

Världens dyraste diamant

På tal om diamantpriser så lades en av världens hittills dyraste diamanter ut på auktion under 2013. Den mycket sällsynta stenen är en så kallad rosa diamant som fått namnet Pink Star. Dess vikt ligger på häpnadsvärda 59,60 karat, och den värderades inför auktionen till att ligga runt 60 miljoner dollar, alltså cirka 390 miljoner kronor.

Dyr diamant
Dyr diamant

Historiska diamanter

Diamanter som upptäcktes eller erövrades och togs till Europa kom länge från världens alla hörn, men under 1300-talet och framöver härstammade de flesta nykomna diamanterna på Europa-marknaden ursprungligen från Indien.

På den tiden gick en av de mest trafikerade handelsrutterna mellan Asien och Europa från Indien till Paris, och ändade slutligen vid de världsberömda diamantbörserna i Antwerpen i Belgien.

Ett exempel på en sådan diamant kan hämtas från slutet av 1600-talet, då Orlovdiamanten, eller Stormoguldiamanten som den också kallas, hittades i Golkonda-området i norra Indien. Området var länge välkänt för dess många diamantfynd och flitiga och skickliga hantverkare som verkligen kunde den rena konsten att slipa till en vacker sten.

Två exempel på andra mytomspunna diamanter som också de härstammar från Indien är Daria-i-Noor och Koh-i-Noor. De båda stenarna har många gånger deltagit i diverse byteshandel mellan härskare och stölder av erövrare, och de har säkerligen orsakat många massakrer och spillande av liv i jakten på deras glitter och värdefullhet. Dokumentering av de båda diamanterna finns redan från 1700-talet.

En annan kontinent som är välkänd för diamantfynd är Afrika. Den första diamanten som någonsin upptäcktes i Sydafrika kallas för Eureka-diamanten, och hittades nära Hopetown, av en ung pojke vid namn Erasmus Jacobs, som var son till en bonde i området. Det sägs att han vilade under ett träd när han plötsligt såg någonting glimra till i solskenet.

Han plockade upp stenen och lade den i sin ficka, och tog med sig den när han skulle spela ett spel med stenar. Pojkens mamma upptäckte då den glittrande stenen, och berättade om den för en granne som då insåg dess potentiella värde.

Till en början erbjöd sig grannen att köpa den, men diamantpojkens mamma gav ovetandes bort fyndet helt gratis. Året var då 1867, och när det sanna värdet av denna magnifika sten upptäcktes drogs en hel diamantrush igång i landet, och det ses idag som en viktig milstolpe för hela gruvrevolutionen. Den allra första diamanten slipades sedermera ner till en 10,73 karat tung briljant, och finns nu att beskåda på Kimberleys gruvmuseum.

 

Läs mer på: http://varldenshistoria.se/industri/12-fantastiska-diamanter