Skip to main content

Världens största flygplanStort flygplan
Stort flygplan

Högt uppe i skyn finns dem. De där gigantiska flygplanen som från marken endast ser ut som små vita prickar.

Idag kan de största flygplanen till och med frakta rymdskepp, något som nog var svårt att föreställa sig för exempelvis Leonardo da Vinci när han under 1400-talets andra hälft skissade på sin flygplansliknande konstruktion.

För att inte tala om de amerikanska bröderna Wright som år 1903 lyckades flyga för första gången. Det är mer än hundra år sedan och utvecklingen av flygplan har gått i ett rasande tempo sedan dess, så för att få bättre koll på flygplan och hur mycket som de egentligen kan ta med sig upp i det blå så har vi listat de fem största flygplanen i världen.

Antonov An-255 Mriya

Enligt USAs Federal aviation administration definieras ett stort flygplan efter den maxvikt som planet kan ha vid start och i detta fall handlar det om att ett plan ska kunna lyfta med minst 5,7 ton.

Något som närmast är en fjädervikt i jämförelse med av världens största flygplan, Antonov An-255 Mriya, kan ta med sig till skyarna. Planet har nämligen en maximal startvikt på över 640 ton.

Förutom att planet kan ta en otroligt tung last så har det också ett av världens största vingspann på 68,4 meter. Lastutrymmet på Mriya är inte heller att leka med då det finns 1 300 kubikmeter att placera lasten på. Utrymmet är 43,35 meter långt, vilket innebär att det är längre än det plan som bröderna Wright lyfte med den 17 december 1903.

Flygplanet designades av Sovjetunionens Antonov State Company under 1980-talet och stod klar år 1988. Men varför ska man bygga ett flygplan som kan transportera så tunga saker, undrar nog vän av ordning.

Anledningen var för att Sovjetunionen behövde ett flygplan som kunde transportera deras rymdskepp, vilket planet också gjorde. Men när uppdraget var slutfört fanns det inte längre så mycket planet kunde användas till och under åtta år fick planet stå parkerat på marken.

Den 3 januari 2002 gjorde Mriya sin första kommersiella flygning. Resan gick från Tyskland till Oman och i lastutrymmet fanns då 216 000 färdigrätter, med en total vikt på 187,5 ton, som skulle användas av den amerikanska militären som fanns i regionen. Sedan dess har planet blivit mer eller mindre legendariskt eftersom den gjorde det möjligt att transportera saker som tidigare ansågs omöjliga att ta med sig upp i luften. Några exempel är en generator på 189 ton och och ett 42 meter långt vindkraftverk.

 

Airbus A380

Den 27 April år 2005 lyfte världens största passagerarflygplan för första gången. Men planet, som också kallas SuperJubo, hade planerats att byggas i flera årtionden innan dess.

Airbus A380
Airbus A380

 

Det var år 1988 som en grupp ingenjörer, ledda av Jean Roeder, i hemlighet började arbeta på planet då Airbus dels ville komplettera sin egen produktserie och dels ville bryta den dominans som det konkurrerande företaget Boening skaffat sig på marknaden för stora flygplan. År 1992 valdes designen på planet och 13 år senare var planet redo att lyfta.

A380 är ett långdistansflygplan med två kompletta passagerardäck och om utrymmet skulle användas maximalt skulle det rymmas 853 passagerare. Nu är de inte byggda så och endast 471 personer får plats. Att det är så pass mycket färre passagerare beror på att de är indelade i tre klasser där det finns 12 sviter, 60 businessklass-platser och 399 ekonomiklass-platser.

Dessutom valde dem att ta bort 30 platser år 2007, i utbyte mot en utökad räckvid på 370 km och att de lättare kunde följa de trender som gäller för passagerare som flyger i premiumklasserna.

 

Airbus A340-600

Det som en gång var världens längsta kommersiella flygplan på 75,3 meter hamnar som trea på listan över världens största flygplan.

Airbus A340
Airbus A340

 

Airbus A340-600 lyfte för första gången den 23 april 2001 och kan ta 379 passagerare hela 14 630 kilometer.

Precis som A380 så finns det två passagerardäck, varav det övre går att tillfälligt göra om så att det finns plats för ett vilorum för personalen, kök och toaletter.

 

Antonov An-124 Ruslan

Under 1970-talet hade den Sovjetiska flygvapnet brist på flygplan som kunde ta tyngre vikter. År 1971 började designarbetet, tillverkningen startade åtta år senare och i december 1982 kunde den första flygningen äga rum.

Tre år senare visades planet upp även för västvärlden på Paris air show. Planet som kan ta en last på 150 ton var världens högsta flygplan i trettio år fram till och med år 2005, då Boeing 747-8F kom. Ruslan är också det näst tyngsta planet i världen, strax efter Antonov An-225, och räknas som det största militära flygplanet i världen.

Planet har också ett till världsrekord. I maj 1987 flögs planet hela 20 151 kilometer utan att tanka, en sträcka som tog 25 timmar och trettio minuter att slutföra. Planet användes också i april 2011 efter Fukushima-olyckan.

Där hade radionuklider släppts ut ur en kärnreaktor efter att staden drabbats av en jordbävning och femtio minuter senare en tsunami som slog ut de reservgeneratorer som användes för reaktorernas kylning. Uppdraget för Ruslan var då att frakta en betongpump från Tyskland till Japan, där tanken var att pumpen skulle hjälpa till med att kyla ned de skadade reaktorerna.

 

Antonov An-22 Antei

På femte plats i listan över världens största flygplan finns ännu ett plan från Antonov. Denna gång är det dock An-22 Antei som innehar en titel för att det är världens största flygplan som drivs av turbopropmotorer.

Den flögs för första gången den 27 februari år 1965 och visades upp för allmänheten på Paris Air show samma år. Sedan dess har planet främst används av Sovjet unionen i militära och humanitära projekt.

Till exempel så användes planet i de inledande attackerna som Sovjet unionen gjorde under invasionen av Afghanistan 1979 och år 1984 blev en An-22 nedskjutet strax utanför Kabul.

Planet användes också för att transportera material efter katastrofen vid kärnkraftverket i Chernobyl och för att transportera soldater till de konfliktområden som uppstod när Sovjet unionen föll.

 

Läs även: Världens största flygplats