Skip to main content
Världens djupaste djup

Världens största djupVärldens största djup, som man hittills har funnit, är Marianergraven som finns i Stilla havet. Den ligger öster om Filippinerna, söder om Japan och norr om Papua Nya Guinea. Guam, som tillhör USA, ligger strax intill Marianergraven.

Världens högsta berg är ju som bekant Mount Everest med sina 8 850 meter i höjd – detta berg är inte högre än vad Marianergraven är djup!
Marianergravens maximala djup ligger i Challengerdjupet. Detta djup är uppmätt till hela 11 034 meteröver 1 mil djupt med andra ord. Endast tre personer har någonsin varit på Challenger Deep: Jacques Piccard och Don Walsh 1960 och filmregissören James Cameron 2012.

Växterna och djuren som lever i Marianergraven

Mariangraven är en av de djupaste delarna av havet, och som ett resultat är det hem för några intressanta växter och djur. En typ av djur som lever i Marianergraven är jättebläckfisken. Jättebläckfisk tros växa till en maximal längd på cirka 43 fot, vilket gör dem till en av de största ryggradslösa djuren i världen.

Ett annat djur som vistas i djupet av Mariana Trench är vampyrbläckfisken. Denna varelse har fått sitt namn från sin mörkröda färg och dess förmåga att spruta ut ett moln av svart bläck när den känner sig hotad.

Slutligen finns det också flera arter av djuphavsfiskar som gör sitt hem i Mariangraven. Dessa fiskar är anpassade att leva i mycket kallt vatten och tål höga tryck.

Sveriges djupaste sjö

Den djupaste sjön i Sverige heter Hornavan och ligger i Norrbottens län och har ett djup på 221 meter.
Vänern, Sveriges största sjö, har ett maxdjup på 106 meter medans lillebror Vättern har ett maxdjup på 120 meter.
Mälaren som bland annat Eskilstuna, Västerås och Stockholm ligger intill, har ett maxdjup på 76 meter.
Hjälmaren, som ligger strax söder om Mälaren, har ett maxdjup på 20 meter och ett medeldjup om 6,2 meter.

 

Storsjön i Jämtland, med sitt beryktade Storsjöodjur, har ett maxdjup på 74 meter.

Hur djup är Östersjön?

Östersjön, det bräckta innanhavet öster om Sverige, har ett maxdjup på 459 meter.

Källor: Wikipedia

Se även: Världens största sjöar