Engelsk mastiff

Världens största hundraserHundar kommer i alla former och storlekar, från miniatyr-raser som Chihuahuas och toy pudlar till de riktigt stora jättarna. De största hundraserna i världen är kända för sin imponerande storlek och styrka, men många av dem är också kända för sin milda disposition och lojalitet mot sina ägare.

Dessa raser kan ibland verka skrämmande på grund av sin storlek, men de flesta av dem är mycket lugna och vänliga. Från den enorma Engelska mastiffen, till den nobla Grand Danois, till den starka och robusta Newfoundlandshunden, här är en översikt över de tio största hundraserna i världen.

Engelsk mastiff

Den engelska mastiffen är en av de största hundraserna, känd för sin enorma storlek och kraft. Dessa hundar har en mycket stark byggnad med en enorm huvudstorlek. Trots deras stora storlek är de kända för att vara försiktiga och vänliga mot människor. De behöver regelbunden motion men inte lika mycket som andra raser.

Grand Danois

Grand Danois är en av de högsta hundraserna i världen, ibland kallad ”Apollo av alla hundar” för deras nobla utseende. De är kända för sin vänliga och milda natur, trots deras enorma storlek. Grand Danois behöver regelbunden motion, men är ofta ganska lugna inomhus.

Newfoundlandshund

Newfoundlands hunden är en stor arbetsras, ursprungligen använd för att dra in nät och linjer för fiskare. De är starka simmare och kända för att rädda människor från att drunkna. Trots deras storlek är de mycket lugna och vänliga.

Sankt Bernhard

Denna ras är mest känd för sin roll i alpina räddningsmissioner. De är enorma hundar men har en mycket lugn och mild natur. Sankt Bernhards hundar älskar människor, speciellt barn, och de är utmärkta familjehundar.

Irländsk varghund

Denna ras är en av de högsta i världen. Ursprungligen avlades de för att jaga varg, därav namnet. Irländska varghundar är lugna och vänliga, och de behöver regelbunden motion.

Leonberger

Denna ras kombinerar storleken hos en mastiff med den athletiska byggnaden av en arbetsras. Leonbergers är starka och muskulösa hundar, men de är också kända för att vara exceptionellt milda och kärleksfulla.

Anatolisk herdehund

Dessa hundar är kända för att skydda boskap, och de är oerhört modiga och lojala. De är också oberoende och kan göra beslut själva, vilket gör dem till utmärkta vakthundar.

Engelsk setter

Engelska setter är stora, energiska hundar ursprungligen avlade för fågeljakt. De har en stark jaktinstinkt och älskar att vara aktiva och utomhus.

Dogue de Bordeaux

Även känd som den franska mastiffen, är Dogue de Bordeaux en mycket muskulös och kraftfull ras. De är utmärkta vakthundar men är också känt för att vara lugna och lojala familjehundar.

Tibetansk mastiff

Denna antika ras är känd för sin storlek och styrka. Tibetanska mastiffer användes ursprungligen för att skydda får från rovdjur som vargar och leoparder. Trots deras storlek och makt är de kända för att vara tåliga och lojala mot sina ägare.

Observera att listan över de största hundraserna kan variera något beroende på hur man definierar ”största” – genom vikt, höjd eller både och.


PS.
De latinska namnen ofta liknar de vanliga engelska eller svenska namnen, eftersom det inte finns specifika vetenskapliga (latinska) namn för specifika hundraser, till skillnad från arter inom andra djurgrupper.

De latinska namnen som används inom vetenskapen för att referera till hundar i allmänhet är Canis lupus familiaris.