Skip to main content
Engelsk mastiff

Världens största hundraserHundar kommer i alla former och storlekar, från miniatyr-raser som Chihuahuas och toy pudlar till de riktigt stora jättarna.

De största hundraserna i världen är kända för sin imponerande storlek och styrka, men många av dem är också kända för sin milda disposition och lojalitet mot sina ägare.

Men dom kan också kosta en hel del, med mat och försäkringar.

Dessa raser kan ibland verka skrämmande på grund av sin storlek, men de flesta av dem är mycket lugna och vänliga.

Från den enorma Engelska mastiffen, den nobla Grand Danois, till den starka och robusta Tibetansk mastiffen, här är en översikt över de tio största hundraserna i världen.

 1. Engelsk mastiff

  Den engelska mastiffen är en av de största hundraserna, känd för sin enorma storlek och kraft. Hunden kommer från Storbritannien, som namnet antyder.

  Dessa hundar har en mycket stark byggnad med en enorm huvudstorlek och är en av de tyngsta hundraserna.

  Engelsk mastiff är en mycket lojal och skyddande ras, känd för sin milda och vänliga natur. De är utmärkta familjehundar och är kända för att vara tålmodiga och kärleksfulla mot barn.

  De behöver regelbunden motion men inte lika mycket som andra raser.

 2. Grand Danois

  Grand Danois, även känd som tysk mastiff, är en hundras som är känd för sin storlek. Den är en av de högsta hundraserna i världen, ibland kallad “Apollo av alla hundar” för deras nobla utseende.

  De är kända för sin vänliga och milda natur, trots deras enorma storlek.

  De är också mycket lojala mot sina ägare och är bra med barn. Deras päls kan vara flera olika färger, inklusive fawn, brindle, svart, blå och harlekin.

  Grand Danois behöver regelbunden motion, men är ofta ganska lugna inomhus.

 3. Newfoundlandshund

  Newfoundlandshunden är en stor arbetshund ursprungligen kommer från Kanada. Ursprungligen använd för att dra in nät och linjer för fiskare.

  De är starka simmare och kända för att rädda människor från att drunkna. Den är känd för sin styrka, sin lojalitet och sitt lugna temperament.

  Newfoundlandshunden är en utmärkt familjehund och är känd för att vara mycket tålmodig med barn.

 4. Sankt Bernhard

  Denna ras är mest känd för sin roll i alpina räddningsmissioner. De är enorma hundar men har en mycket lugn och mild natur. Sankt Bernhards hundar älskar människor, speciellt barn, och de är utmärkta familjehundar.

 5. Irländsk varghund

  Denna ras är en av de högsta i världen. Ursprungligen avlades de för att jaga varg, därav namnet. Irländska varghundar är lugna och vänliga, och de behöver regelbunden motion.

 6. Leonberger

  Denna ras kombinerar storleken hos en mastiff med den athletiska byggnaden av en arbetsras. Leonbergers är starka och muskulösa hundar, men de är också kända för att vara exceptionellt milda och kärleksfulla.

 7. Anatolisk herdehund

  Dessa hundar är kända för att skydda boskap, och de är oerhört modiga och lojala. De är också oberoende och kan göra beslut själva, vilket gör dem till utmärkta vakthundar.

 8. Engelsk setter

  Engelska setter är stora, energiska hundar ursprungligen avlade för fågeljakt. De har en stark jaktinstinkt och älskar att vara aktiva och utomhus.

 9. Dogue de Bordeaux

  Även känd som den franska mastiffen, är Dogue de Bordeaux en mycket muskulös och kraftfull ras. De är utmärkta vakthundar men är också känt för att vara lugna och lojala familjehundar.

 10. Tibetansk mastiff

  Denna antika ras är känd för sin storlek och styrka. Tibetanska mastiffer användes ursprungligen för att skydda får från rovdjur som vargar och leoparder.

  Trots deras storlek och makt är de kända för att vara tåliga och lojala mot sina ägare.

Observera att listan över de största hundraserna kan variera något beroende på hur man definierar “största” – genom vikt, höjd eller både och.


PS.
De latinska namnen ofta liknar de vanliga engelska eller svenska namnen, eftersom det inte finns specifika vetenskapliga (latinska) namn för specifika hundraser, till skillnad från arter inom andra djurgrupper.

De latinska namnen som används inom vetenskapen för att referera till hundar i allmänhet är Canis lupus familiaris.