Skip to main content
Stora Pyramiden i Giza ett Världens 7 underverk.

Världens sju underverkVärlden har alltid varit en plats för otrolig skönhet och allmänt överväldigande, olika civilisationer har kommit och gått men var och en har lämnat sitt märke på historien i form av konst, kultur, arkitektur och mer.

Bland dessa står vissa monument ut för sin enastående design, sin storlek, eller för den tekniska skicklighet som krävdes för att bygga dem.

Dessa är världens sju underverk – både de gamla och de nya – som fortsätter att fascinera oss med sin tidlösa skönhet och ingenjörskonst.


Världens gamla underverk

Stora Pyramiden i Giza

Denna monumentala struktur, byggd som en grav för farao Cheops omkring 2580-2560 f.Kr., är det äldsta och enda kvarstående av de sju underverken.

Det tog cirka 20 år att bygga den med hjälp av tusentals arbetare. Den består av ungefär 2,3 miljoner kalkstensblock, var och en väger i genomsnitt över två ton.


Hängande Trädgårdarna i Babylon

Dessa trädgårdar, vars verkliga existens fortfarande är omtvistad, beskrivs som en serie terrasser täckta med frodig vegetation och bevattnade genom ett avancerat bevattningssystem.

De skulle ha byggts av Nebukadnessar II på 600-talet f.Kr. som en gåva till hans hustru.


Zeusstatyn i Olympia

En enorm staty av guden Zeus, skapad av den berömda skulptören Fidias runt 435 f.Kr.

Det sägs att statyn var så stor att den nästan nådde taket i templet där den stod.


Artemistemplet i Efesos

Detta var en av de största och mest imponerande templen i den antika världen, och det var en viktig plats för Artemis-kulten.

Templen återuppbyggdes flera gånger, med den mest magnifika versionen färdigställd på 300-talet f.Kr.


Mausoleet i Halikarnassos

Detta monument, byggt mellan 353 och 350 f.Kr., var en enorm grav till den persiska satrapen Mausolos.

Det var känt för sin arkitektoniska skönhet och innehöll en serie av skulpturer som skapats av fyra av de mest berömda skulptörerna i den antika världen.


Kolossen på Rhodos

En enorm bronsstaty av solguden Helios, byggd mellom 292 och 280 f.Kr. och upprättad vid ingången till Rhodos hamn.

Trots att den bara stod i 56 år innan den förstördes av en jordbävning, blev den ihågkommen som en av de mest imponerande konstverken i antiken.


Fyrtornet i Alexandria

Ett av de högsta byggnadsverken i den antika världen, det var ett teknologiskt underverk med en höjd på cirka 120 meter.

Fyrtornet, som också kallas Faros, ledde skepp till Alexandrias hamn från 280 f.Kr. till det förstördes av jordbävningar på 1300-talet.


Världens sju nya underverk

Chichén Itzá

Denna forna Maya-stad i Yucatán, Mexiko, är känd för sin välbevarade arkitektur. Det mest kända byggnadsverket här är El Castillo, eller Kukulkán-pyramiden, en enorm stenstruktur dedikerad till fjäderns orm-gud.


Cristo Redentor

Denna kolossala staty av Jesus Kristus, belägen i Rio de Janeiro, Brasilien, sträcker sig över 30 meter hög (exklusive dess 8 meter höga sockel) och sträcker ut sina armar över staden.


Colosseum i Rom

Det största amfiteatern i den romerska världen, byggd på 70-talet e.Kr., kunde rymma upp till 80 000 åskådare.

Det användes för gladiatorstrider, offentliga spektakel och dramer baserade på klassisk mytologi.


Machu Picchu

Denna forntida Inca-stad ligger i de peruvianska Andesbergen. Byggd på 1400-talet och sedan glömd, återupptäcktes den 1911.

Staden är känd för sin sofistikerade torrstensteknik, där stora stenblock skars för att passa utan bruk.


Kinesiska Muren

Detta enorma försvarsverk, byggt för att skydda det kinesiska riket från invaderande styrkor, sträcker sig över 20 000 kilometer.

Byggandet började redan på 700-talet f.Kr. och fortsatte upp till Ming-dynastin (1368–1644).


Petra

Denna antika stad, huggen direkt i rödrosa sandsten i södra Jordanien, är känd för sina arkitektoniska underverk, såsom Al Khazneh (Skattkammaren) och Ad Deir (Klostret).


Taj Mahal

Ett av de mest kända exemplen på mogularkitektur, detta imponerande vit marmor mausoleum i Agra, Indien, byggdes på 1600-talet av mogulkejsaren Shah Jahan till minne av hans favorithustru Mumtaz Mahal.


Från de antika pyramiderna i Egypten till de ståtliga statyerna i Sydamerika, från de hängande trädgårdarna i Babylon till den fantastiska skönheten i Taj Mahal, världens sju underverk erbjuder oss en inblick i människans otroliga förmåga att skapa och förvandla sin omgivning.

De för oss närmare vår gemensamma historia, och minner oss om de fantastiska möjligheter som ligger framför oss.

Oavsett tidens gång eller hur teknologin utvecklas, kommer dessa underverk att fortsätta inspirera oss.

De berättar historier om människors drömmar, ambitioner och deras strävan efter skönhet och storhet.