Skip to main content
Inlandstaipan.

Världens giftigaste ormarVarje av dessa ormar har en unik kombination av farlighet, baserat på deras giftstyrka, aggressivitet, geografisk spridning och interaktion med människor. Det är alltid viktigt att behandla alla ormar med respekt och försiktighet.

Inlandstaipan (Oxyuranus microlepidotus)

Inlandstaipanen, som finns i Australien, är världens mest giftiga orm. Dess gift kan döda en vuxen människa inom 45 minuter. Trots dess farlighet är den extremt skygg och föredrar att undvika människor.

Östlig brun orm (Pseudonaja textilis)

Även denna orm är hemmahörande i Australien. Den är mycket farlig på grund av dess aggression, snabbhet och potent gift. En enda bit kan snabbt bli dödlig om den inte behandlas omedelbart.

Blå krait (Bungarus candidus)

Denna orm, även känd som Malayan krait, finns i Sydostasien och Indonesien. Dess bett är inte smärtsamt, men giftet är mycket starkt. En person som blivit biten kan dö inom sex till tolv timmar på grund av förlamning.

Belchers havsorm (Hydrophis belcheri)

Denna orm är den mest giftiga havsormen. Den lever i varmt, tropiskt vatten och har en mycket kraftig gift, men den är inte aggressiv och bett är mycket sällsynta.

Svart Mamba (Dendroaspis polylepis)

Denna orm finns i Afrika och är en av de mest fruktade ormarna på kontinenten. Den kan röra sig mycket snabbt och dess gift kan döda en människa på bara några timmar.

Dödsadders (Acanthophis antarcticus)

Dessa australiska ormar har ett mycket potent gift som kan orsaka förlamning och till och med död. De är kända för deras förmåga att “spela döda” när de hotas.

Gaboonviper (Bitis gabonica)

Denna afrikanska orm har världens längsta huggtänder, upp till två tum långa. Dess gift är mycket giftigt och kan orsaka blodförtunning och vävnadsförstörelse.

Tigerorm (Notechis scutatus)

Denna orm finns i Australien och dess gift innehåller neurotoxiner, blodkoaguleringsfaktorer, och myotoxiner. Ett bett utan snabb behandling kan leda till död.

Filippinsk Kobra (Naja philippinensis)

Denna asiatiska orm har ett mycket potent neurotoxiskt gift. Ett enda bett kan orsaka förlamning och död inom bara några timmar.

Fer-de-Lance (Bothrops asper)

Denna orm, även känd som Bothrops asper, är den farligaste ormen i Central- och Sydamerika. Dess gift är extremt kraftigt och kan orsaka allvarliga skador, inklusive vävnadsförstörelse och inre blödningar.

Dessa är bara några exempel på världens giftigaste ormar. Det är viktigt att komma ihåg att ormar generellt inte är aggressiva mot människor om de inte känner sig hotade.