Skip to main content
Världens 10 största länder

Världens 10 största länderVärldens största land, till ytan, är Ryssland. Lilla Danmark tenderar att glömmas bort då man inte inkluderar det gigantiska Grönland.

Danmarks (landet) yta är endast 43 094 kvadratkilometer. Så för att lyckas inkludera något skandinaviskt land så inkluderar vi Grönland och Färöarnas yta till Danmarks totala areal.

Här är världens 10 största länder till ytan:

 1. Ryssland

  17 098 242 km²
  Ryssland är världens största land till landmassa, som sträcker sig över 17 miljoner kvadratkilometer. Med en befolkning på över 144 miljoner människor är det också det nionde folkrikaste landet i världen.

  Ryssland har en rik och varierad historia, efter att en gång ha varit en del av Sovjetunionen innan det blev en egen självständig nation 1991.

  Idag är Ryssland känt för sin starka ekonomi och militär, samt sin unika kultur och traditioner. Dessutom har dom en viss förkärlek för anfalla sina grannländer.

 2. Kanada

  9 984 670 km²
  Som det näst största landet i världen täcker Kanada en total yta på 9,98 miljoner kvadratkilometer. Det motsvarar nästan Europas sammanlagda storlek! Kanada är uppdelat i 10 provinser och 3 territorier, alla med sitt eget unika landskap och kultur.

  Från de snötäckta Klippiga bergen till de frodiga gröna skogarna på Vancouver Island, Kanada är välsignat med naturlig skönhet. Landet är också hem för ett överflöd av vilda djur, inklusive björnar, älgar och bävrar. För att inte tala om, Kanada har några av de bästa skid- och vandringslederna i världen!

  Oavsett om du letar efter äventyr eller bara vill koppla av i en vacker miljö, har Kanada något för alla.

 3. Kina

  9 326 410 km²
  Med en befolkning på över 1,386 miljarder är Kina världens folkrikaste land. Det är också världens näst största land till land, med 9,3 miljoner kvadratkilometer territorium.

  Kina har en lång och historisk historia som går tillbaka tusentals år. Det är hem för några av världens äldsta civilisationer, inklusive Xia-dynastin (som började omkring 2100 f.Kr.) och Shang-dynastin (som började omkring 1600 f.Kr.). Kina var också ett av de tidigaste länderna att utveckla ett skriftsystem, med den första inspelade instansen som går tillbaka till omkring 1200 f.Kr.

  Idag är Kina ett globalt ekonomiskt kraftpaket. Den har världens näst största ekonomi (efter USA) och är en av de ledande handelsnationerna.

 4. USA

  9 161 966 km²
  USA, med en landmassa på 9,8 miljoner kvadratkilometer, är världens tredje största land sett till total yta. Det är också det fjärde mest folkrika landet med över 324 miljoner människor.

  USA har ett mycket varierat landskap, med höga berg, stora prärier och djupa skogar. Dess klimat sträcker sig från arktisk kyla i Alaska till subtropisk värme på Hawaii.

  USA är en federal republik som består av 50 stater, var och en med sin egen regering. Den federala regeringen är ansvarig för försvar, diplomati och vissa aspekter av ekonomin. Presidenten är statschef och överbefälhavare för de väpnade styrkorna. Kongressen består av två kammar: senaten och representanthuset.

 5. Brasilien

   8 514 877 km²
  Brasilien är det femte största landet i världen med en befolkning på över 200 miljoner människor. Landet ligger i Sydamerika och täcker en yta på över 3 miljoner kvadratkilometer. Brasilien är hem för en mängd olika kulturer och språk, med portugisiska som det officiella språket.

  Landet har en rik historia som går tillbaka till tidigt 1600-tal när det först koloniserades av portugiserna. Sedan dess har Brasilien genomgått många förändringar, bland annat att bli en republik 1889 och att vara värd för sommar-OS 2016. Idag är Brasilien känt för sin naturliga skönhet, pulserande kultur och utsökta mat.

  Oavsett om du är intresserad av att lära dig om Brasiliens historia eller utforska dess många turistattraktioner, finns det något för alla i detta fascinerande land.

 6. Australien

   7 741 220 km²
  Australien, den minsta kontinenten och det sjätte största landet i världen, anses ibland vara ett land, ibland en kontinent och ibland en ö.

  Australien ligger på södra halvklotet och är ungefär lika stort som det kontinentala USA. Australiens befolkning är bara cirka 24 miljoner, vilket gör det till ett av de mest glesbefolkade länderna i världen.

  Majoriteten av australiensarna bor i stadsområden längs kusten, med Sydney som den största staden. Klimatet i Australien varierar från tropiskt till tempererat, och det finns många unika djur som kallar Australien hem som kängurur, koalor och dingos.

 7. Indien

   3 287 263 km²
  Indien är världens näst folkrikaste land med över 1,3 miljarder människor, och det beräknas vara världens folkrikaste land år 2027.

  Indien är en federal republik som styrs under ett parlamentariskt system i Westminster-stil och består av 29 delstater och 7 fackliga territorier. Indien är en av grundarna av den alliansfria rörelsen och FN, och det är också en kärnvapenstat.

  Indiens ekonomi är den femte största i världen med en BNP på 2,6 biljoner dollar och den förväntas vara den tredje största 2030. Indien är en diversifierad ekonomi med betydande jordbruk, gruvdrift, tillverkning, service och informationsteknologi.

 8. Argentina

   2 780 400 km²
  Argentina är det näst största landet i Sydamerika, efter Brasilien. Den täcker en yta på mer än 2,8 miljoner kvadratkilometer, vilket gör den ungefär en tredjedel av USA:s storlek.

  Argentina har en befolkning på mer än 44 miljoner människor, vilket gör det till det tredje folkrikaste landet i Sydamerika efter Brasilien och Colombia.

  Argentinas huvudstad är Buenos Aires, som också är dess största stad. Andra större städer inkluderar Rosario, Mendoza och Cordoba. Det officiella språket i Argentina är spanska. Landet har en mångsidig geografi, med Anderna i väster och de subtropiska pampornas slätter i centrum. I öster finns en stor ranchmark som kallas Gran Chaco.

 9. Kazakstan

   2 724 900 km²
  Kazakstan är världens nionde största land till yta, och det är mer än dubbelt så stort som Kalifornien. Landet ligger i Centralasien och gränsar till Ryssland, Kina och flera andra länder. Huvudstaden är Astana, och befolkningen är cirka 17 miljoner människor.

  Kazakstans ekonomi är till stor del baserad på olje- och gasproduktion, men landet har också betydande fyndigheter av kol, uran och andra mineraler.

  Jordbruket är en annan viktig del av ekonomin, och Kazakstan producerar vete, korn, boskap och andra grödor. Tillverkning och turism är också växande industrier i Kazakstan.

  Kazakstan har en rik kultur som inkluderar många olika etniska grupper. Det kazakiska folket utgör majoriteten av befolkningen, men det finns också ett stort antal ryssar, ukrainare, tyskar, tatarer och andra grupper.

 10. Algeriet

   2 381 741 km²
  Algeriet, officiellt den demokratiska folkrepubliken Algeriet, är en suverän stat i Nordafrika vid Medelhavskusten. Det är det största landet i Afrika och arabvärlden och det tionde största landet i världen.

  Dess befolkning uppskattades till 44 miljoner människor i juli 2019. Huvudstaden och den mest folkrika staden är Alger, som ligger längst norrut i landet vid Medelhavskusten.

  Det algeriska kriget varade från 1954 till 1962 och resulterade i självständighet från Frankrike. Sedan dess har Algeriet upplevt en period av instabilitet och kränkningar av mänskliga rättigheter begångna av både militära regeringar och islamister.

Som synes så lyckades inte Danmark kvala in på listan fast vi inkluderade Grönland och Färöarna.. Danmarks totala areal blev 2 210 573 km² vilket ger dem en respektabel 12:e plats.

Sveriges areal är 450 259 km² – plats 58 i världen.

Se även: Världens folkrikaste länder