Skip to main content

Världens största katt: Maine CoonMaine Coon-katten, ofta kallad “den milda jätten”, är världens största tamkattras.

Denna majestätiska katt är känd för sin imponerande storlek, vänliga personlighet och vackra päls. Med sitt ursprung i Nordamerika har Maine Coon snabbt blivit en av de mest populära kattraserna världen över.

Här ska vi utforska några av de mest kända exemplaren som har innehaft rekordet som världens största katt.

Ursprung och Utseende

Maine Coon-katten härstammar från delstaten Maine i USA, där den först upptäcktes på 1800-talet.

Det finns många legender om hur rasen uppstod, inklusive historier om att den skulle vara en korsning mellan katter och tvättbjörnar – vilket är genetiskt omöjligt. Mer troligt är att rasen utvecklades naturligt genom parning mellan långhåriga och korthåriga katter som fördes till Amerika av sjömän.

Maine Coon kännetecknas av sin stora, muskulösa kropp, långa päls, buskiga svans och tofsar på öronen.

Hanarna väger vanligtvis mellan 6-8 kg, medan honorna väger något mindre, 4-6 kg. Det är dock inte ovanligt att hitta exemplar som väger över 10 kg. Deras päls är vattenavvisande och består av en mjuk underull och en tjockare överpäls, vilket gör dem väl anpassade för kalla klimat.

Kända Rekordhållare

Stewie – Den längsta katten

maine coon rekord

En av de mest kända Maine Coon-katterna är Stewie, som fick sitt namn inskrivet i Guinness Rekordbok 2010 som världens längsta katt.

Stewie mätte hela 123 cm från nos till svansspets. Han bodde i Reno, Nevada, med sina ägare Robin Hendrickson och Erik Brandsness. Förutom sin imponerande längd var Stewie även en terapikatt och besökte regelbundet äldreboenden för att sprida glädje.

Ludo – Den största levande katten

maine coon ludo

En annan berömd Maine Coon är Ludo, som innehar rekordet som världens största levande katt. Ludo, som bor i Wakefield, England, med sin ägare Kelsey Gill, mätte 118,33 cm i längd och vägde över 11 kg vid tiden för sitt rekord. Trots sin storlek är Ludo känd för att vara en lekfull och kärleksfull katt.

Maine Coons som Husdjur

Förutom sin storlek är Maine Coon-katten också älskad för sin personlighet.

De är kända för att vara vänliga, intelligenta och lättlärda. Många Maine Coons gillar att leka i vatten, vilket är ovanligt för katter. De är också mycket sällskapliga och trivs i familjemiljöer, ofta kallade “hundlika” på grund av deras lojalitet och interaktivitet med sina ägare.

Skötsel och Hälsa

Maine Coon-katter kräver regelbunden pälsvård på grund av sin långa och täta päls.

Det är viktigt att borsta dem minst en gång i veckan för att förhindra tovor och minska hårbollar. På grund av sin storlek är det också viktigt att hålla ett öga på deras vikt och ge dem en balanserad diet för att undvika övervikt.

Hälsoproblem som är vanliga för Maine Coons inkluderar höftledsdysplasi och hjärtproblem som hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Regelbundna veterinärbesök och hälsokontroller är viktiga för att säkerställa att katten håller sig frisk.

Maine Coon är en exceptionell kattras som imponerar med sin storlek och sitt vänliga temperament.

För den som överväger att skaffa en Maine Coon är det viktigt att vara förberedd på den omsorg och kärlek dessa majestätiska katter kräver. De som väljer att dela sitt hem med en Maine Coon kan förvänta sig en lojal och kärleksfull följeslagare.