Skip to main content
Stora byggnader - New York skyline

Världens största byggnaderFör bara några hundra år sedan bodde människor i hyddor gjorda av exempelvis lera, djurskinn och pinnar. Idag ser det annorlunda ut och byggnadskonsten har förbättrats till en sådan grad att världens största byggnader rymmer alltifrån gigantiska hotell, shoppingcenter och piratskepp.

New Century Global Center

På förstaplatsen som världens största byggnad finns New Century Global Center i 14-miljonersstaden Chengdu i sydvästra Kina. Det som gör att byggnaden tar sig in på toppplatsen är den gigantiska golvarean som ligger på 1 760 000 kvadratmeter, vilket är ungefär lika mycket som 157 fotbollsplaner.

Det var miljardären Deng Hong som med sitt företag Entertainment and travel group stod bakom bygget som huserar många olika typer av verksamheter. Bygget startade år 2010 och byggnaden stod klar två år senare.

Ungefär 400 000 kvadratmeter är helt tillägnat shopping och förutom det så finns det kontor, konferensrum, universitetslokaler, hotell med plats för 1009 gäster, bio, en medelhavsby, ett piratskepp och en plats för skateboardåkning.

Som om inte det var nog så bestämde dem sig också för att bygga en gigantisk vattenpark i mitten av byggnaden. Den kallas “Paradise island water park” och där finns det 5 000 kvadratmeter strand med en gigantisk skärm som ska visa en solnedgång eller soluppgång.

Dubai International Airport

På andraplats på listan av världens största byggander hittar vi en flygplats, närmare bestämt Dubai international airport i den Förenade arabemiraten. Där finns det nämligen en golvyta på 1 713 000 kvadratmeter, alltså snäppet mindre än den här listans vinnare.

Dubai Airport
Dubai Airport

Men förutom att flygplatsen har en så stor golvyta så är det också världens mest trafikerade flygplats vad gäller internationell passagerartrafik och även om det kan vara en alldeles för hög siffra för att egentligen förstå hur många personer det rör sig om så var det 70,5 miljoner människor som passerade flygplatsen år 2014.

Flygplatsen har en historia som tar fart i juli 1937. Då skrevs ett avtal på som gjorde så att det brittiska flygföretaget Imperial Airways kunde hyra en bas i landet.

Det kostade dem ungefär 440 rupier i månaden, vilket motsvarar ungefär 197 svenska kronor, och då ingick även vaktenrnas lön. Planen flög från Karachi till Southampton en gång i veckan, vilket kan sättas i kontrast till dagens 8 000 avgångar i veckan av cirka 140 plan till 270 olika länder.

Abraj Al Bait

Den tredje största byggnaden i världen ligger i Mekka, Saudiarabien. Där finns Abraj al bait, som också kallas Makkah Royal Clock Tower Hotel, som är ett byggnaskomplex på 1 575 815 kvadratmeter.

Klocktornet i Mekka
Klocktornet i Mekka

Bygget började 2004 och är en del i den saudiske kungen Abdullah Abdulaziz kapitalförsäkringsprojekt som syftar till att modernisera staden och anpassa sig efter alla de pilgrimmer som årligen reser till Mekka. År 2012 stod byggnaden klar och ska då ha kostat runt 127 miljarder kronor och en av de saker som finns i byggnaden är ett bönerum som har plats för mer än 10 000 personer.

Men det är inte bara ett bönerum som finns för pilgrimerna, i det högsta tornet på byggnaden finns ett femstjärnigt hotel och det finns också en hel del butiker i den fem våningar stora gallerian.

Är det så att du tog bilen hit? Det är lugnt, det finns nämligen plats för över tusen bilar i huset. Dessutom är det möjligt att köpa en bostad i huset också om du skulle vara sugen.

Förutom att byggnaden är minst sagt gigantisk så finns det också en extremt stor klocka på ett av tornen. Så stor att den till och med räknas som världens största klocka då den är 43 meter i diameter.

Tornet som klockan är placerad på är så högt att det räknas som världens tredje högsta byggnad och byggnaden är dessutom bara några meter från världens största moské och Islams mest heliga plats: Masjid al-Haram.

CentralWord

Mitt i centrala Bangkok, Thailands huvudstad med över åtta miljoner invånare, finns shoppingkomplexet CentralWorld. Med 1 024 000 golvyta så finns det alltså en hel del saker att handla för den som är shoppingsugen.

Central World Plaza
Central World Plaza

Det var år 1990 som centret öppnade, under namnet World trade center, men då var det inte i närheten av lika stort som det är idag då det endast var 30 000 kvadratmeter stort. Men centret renoverades och namnet byttes ut, allt för att kunna locka ännu fler besökare. Målet är nu att ha 150 000 besökare dagligen och att de årligen ska omsätta 1,66 miljarder kronor.

Dock så nådde de inte målet på 150 000 besökare dagligen, dels på grund av den politiska turbulensen som har rått i landet under de senaste åren och dels på grund av den konjunktursnedgång som har varit.

Allting har inte varit guld och gröna skogar för shoppingcentret. I maj 2010 var centret stängt på grund av en allvarlig mordbrand som startades på grund av de politiska protesterna som genomfördes det året. Det ledde till att delar av centret var stängt fram till och med januari 2012.

Betydligt värre var det den 17 augusti 2015. Då exploderade en bomb i shoppingcentret, vilket ledde till att 20 personer dog och 125 skadades.

Aalsmeer Flower Auction

I staden Aalsmeer i Nederländerna bor det cirka 30 000 invånare, vilket inte är så mycket större än Karlskoga. Men trots det så finns världens femte största byggnad i staden.

Det är Aalsmeer flower auction som har en area på närmare 990 000 kvadratmeter och tar därmed också hem priset som världens största blomauktion.

Här är det blommorna som får ta plats och det ska vara runt 20 miljoner blommor som säljs här varje dag. Självklart blir det ännu mer när högtiderna närmar sig och kring Alla hjärtans dag kan försäljningen vara uppe i 23 miljoner blommor per dag.

Det är dock inte bara blommor från Holland som passerar dessa hallar. Hela Europa, Colombia, Kenya, Etiopien och många, många fler kommer hit för att sälja och köpa. Och allt sker enligt på det holländska viset, det vill säga att priset till en början är väldigt högt för att sedan sjunka under de få sekunder som köparna kan lägga bud.


Världens högsta byggnader

Världens högsta byggnader är ju inte störst bara för att de är högst. Men här är världens 10 högsta byggnader i världen:

 1. Burj Khalifa i Dubai. 828 meter högt.
 2. Tokyo Skytree i Tokyo, Japan. 634 m.
 3. Shanghai Tower i Shanghai, Kina. 632 m.
 4. Abraj Al Bait Tower i Mekka, Saudiarabien. 601 m.
 5. One World Trade Center i New York City, USA. 541 m.
 6. Willis Tower i Chicago, USA. 527 m.
 7. Taipei 101 i Taipei, Taiwan. 508 m.
 8. Shanghai World Financial Center i Shanghai, Kina. 492 m.
 9. International Commerce Centre i Hongkong. 484 m.
 10. John Hancock Center i Chicago, USA. 457 m.

Empire State Building var länge högst i världen med sina 443 meter – idag räcker det endast till en 13:e plats över världens högsta byggnader och hus.

Sveriges högsta byggnader

När det kommer till skyskrapor och höga hus så är vi i Sverige lite mer reserverade i denna, ibland, galna byggnadsteknik. Men vi börjar närma oss mer och mer till skyarna. Här är Sveriges 10 högsta byggnader:

 1. Turning Torso i Malmö: 190,4 meter högt.
 2. Kista Torn i Stockholm: 120 m.
 3. Uppsala Domkyrka: 118,7 m (byggt 1889!)
 4. Victoria Tower i Stockholm: 118 m.
 5. Kista Science Tower i Stockholm: 117,2 m.
 6. Klara Kyrka i Stockholm: 116 m (byggt 1886!)
 7. Point Hyllie i Malmö: 110 m.
 8. Linköpings domkyrka: 106 m.
 9. Stockholms stadshus: 106 m.
 10. Sankt Petri Kyrka i Malmö: 105 m (byggt 1890!)

Kaknästornet räknas inte som en vanlig byggnad då det är ett torn som är tillför bland annat master och paraboler. Kaknästornet är dock hela 155 meter högt och skulle därmed kvala in på plats #2.

Under 2026 så beräknas färdigställandet av Karlatornet i Göteborg. Den byggnaden kommer bli 246 meter högt och således Sveriges högsta byggnad.