Skip to main content
Golden Gate bron i San Francisco

Världens längsta broarVi tar kanske för givet att vi på ett enkelt och snabbt sätt kan ta oss över vattendrag och djupa dalar, men faktum är att det är verkligt avancerad teknik och design som ligger bakom broarna som vi reser över, och som alltid när det gäller teknik och innovation så verkar många länder i Asien ligga i utvecklingens överkant.

Förr i tiden var vägen över en djup dal eller ett större vattendrag en kamp som bara de starkaste klarade av, och målet på andra sidan kunde kräva långa omvägar som inte bara tog några timmar utan ibland dagar extra.

Nu för tiden kan vi utan svårigheter resa över till exempel sundet mellan Sverige och Danmark som vikingarna kämpade för att segla över, vi kan resa med tåg i otroliga hastigheter över världens längsta bro i Kina, se ut över en dal i Frankrike från världens högst belägna bro och köra över världens största hängbro i Japan.

Allt detta är möjligt tack vare att någon fick en idé, en vision och en dröm, som sedan blev till verklighet.

Världens längsta bro

I Jiangsuprovinsen i östra Kina hittar vi Danyang-Kunshan Grand Bridge, som är världens längsta bro. Bron blev färdigbyggd 2010 och öppnades officiellt för trafik ett år senare.

Det är en viadukt-bro som går mellan städerna Shanghai och Nanjing och den är hela 165 km lång. Bron går parallellt med den kinesiska Yangtze-floden, och har en 9 km lång sektion som går över helt öppet vatten.

Den formar en del av Beijing-Shanghai High-Speed Railway, som är en järnväg för höghastighetståg.

Tåget går mellan städerna Peking och Shanghai, och det tar mindre än 5 timmar att avverka hela sträckan som ligger på 1305 km, vilket skulle kunna jämföras med Sveriges sträcka mellan Treriksröset i norr och Smygehuk i söder, som är 1571 km lång.

Hela tågrälsen är alltså nästan lika lång som hela Sverige är avlångt, och av den biten utgörs 165 km av Danyang-Kunshan-bron. Det är klassat som världens längsta, snabbaste och dyraste tåg, så det passar väldigt bra att man när man reser med det tåget även färdas över världens längsta bro. Tåget började gå 2011, alltså samma år som Danyang-Kunshan-bron öppnades för trafik. Bron står med i Guinness rekordbok som världens längsta bro av alla kategorier, och det ska mycket till för att dess rekord ska slås.

Världens längsta hängbro

I folkmun är den allt som oftast känd som Pearl Bridge, men dess egentliga namn är Akashi-Kaikyo Bridge. Det är en hängbro som sammanför städerna Kobe och Honshu i Japan, och är del av motorvägen Honshu-Shikoku Highway.

Bron byggdes färdigt 1998 och har sen dess behållit rekordet för längsta ”central span” i världen, på 1,991 m. Det gör att den också klassas som världens största eller längsta hängbro.

Innan bron byggdes färdades man över sundet med en vanlig båt eller färja, vilket var problematiskt eftersom området ofta drabbas av svåra stormar som gör det svårframkomligt för båtar. År 1955 inträffade en tragisk båtolycka där 165 personer omkom, och den japanska regeringen bestämde sig för att börja planera en hängbro över sundet.

Till en början hade man tänkt sig att bron skulle erbjuda både väg för både bil- och tågtrafik, men när byggnationerna påbörjades under 80-talet beslutades det att den endast skulle bli en bro för bilar, men med hela 6 filer.

Civilingenjören som ledde arbetet bakom Akashi Kaikyo-bron heter Satoshi Kashima. Han doktorerade vid University of Texas College of Engineering, och är idag executive director vid Japan Bridge Engineering Center.

Den högsta bron

Millaubron är en så kallad snedkabelbro, eller en viadukt-bro som går över Tarnflodens dalgång i södra Frankrike. När den byggdes var den världens högsta vägbro, och dess höjd är som mest 270 m ovanför marken nere i dalen, vilket idag gör den till en av de 20 högsta broarna i världen.

Bron är 1460 meter lång och har sex stycken huvudspann, varav det längsta mäter upp till 342 meter. Bron designades och planerades av den franske broingenjören Michel Virlogeux och den brittiske arkitekten Norman Foster, och invigdes i december 2004.

Idag fungerar den som färdväg för motorvägsfordon, och är en populär sevärdhet för turister som brukar ta sig upp till brofästet för att få en otrolig utsikt över den fantastiska bron och den vackra dalen nedanför.

Öresundsbron

Länge var vi tvungna att ta färjan över Öresund för att ta oss över från Sverige till Danmark, och man hade länge flera förslag om hur en fast förbindelse över sundet skulle skapas.

Öresundsbron
Öresundsbron

En ganska radikal idé var att fördämma hela området och göra om sundet till fast mark, men lagom till sommaren år 2000 byggdes istället Öresundsförbindelsen, som består både av en tunnel och en bro, och är 15,9 km lång, och kostade drygt 20 miljarder kronor att bygga.

Brobygget debatterades under många år, och motståndarna menade att en bro över Öresund både skulle påverka miljön negativt och göra Skåne fult, men efter att förslaget gick igenom och bron byggdes har kritiken tystnat, och många har i dagsläget svårt att ens tänka sig ett sund utan bro.

När man först började planera bygget av förbindelsen valde man mellan att placera den mellan antingen Malmö och Köpenhamn eller Helsingborg och Helsingör, men efter ordentligt övervägande beslutades det att vägen skulle gå mellan Malmö och Köpenhamn, och den del av förbindelsen som vi idag känner bäst till är den vi kallar Öresundsbron.

Brodelen är 7,8 km lång och börjar med tillfarterna i Sverige och går sedan över själva bron som tillslut går över i tunnlar i Danmark.

Totalt sett så ligger 5,35 km av bron i Sverige. Anledningen till varför man inte byggde en enda stor bro är att flygplatsen Kastrup ligger allt för nära brons slut, och ett högt brospann i den änden skulle utgöra en alldeles för stor fara för flygplanen när de startar och landar.

Bron är uppdelad i två plan, och förbindelserna över bron består av en del av motorvägen E20, och dubbelspårig järnväg, men tyvärr finns ingen möjlighet att passera över bron till cykel eller till fots, vilket annars säkerligen skulle ha varit en häftig upplevelse.

Bron är högt trafikerad, och under 2009 mättes trafiken till upp till 19 500 motorfordon och 29 000 järnvägspassagerare per dygn.