Redan som barn tävlar vi. Det kan handla om att vara snabbast i klassen, ha bäst föräldrar eller räkna flest mattetal.
Men när det kommer till att vinna priser så finns det tävlingar så stora att halva jordens befolkning är engagerade i spelen.
Här listar vi de tre största tävlingarna som finns på vår planet idag.
Olympiska spelen

Vartannat år händer det (sommar- och vinter-OS). Det är då som världseliten samlas för att göra upp om vem som kommer gå hem med titeln som Olympisk mästare, vilket är en rätt så stor sak att få skryta om då de Olympiska spelen är det störta återkommande idrottsevenemanget i världen.
I alla fall om man räknar efter antalet deltagande länder och aktiva idrottsmän. Det är nämligen över 13 000 atleter som tävlar under Sommar- och Vinter-OS i 33 olika sporter.
Något som även leder till att världens ögon vilar på deltagarna då 30,6 miljoner personer tittade på eventet under Sommar-OS i Peking 2008.
Men de Olympiska spelen är ingen ny företeelse. Snarare tvärtom. Det var den franske baronen Pierre de Coubertin som var med och skapade den moderna versionen av de Olympiska spelen, men inspirationen kom ändå från de gamla grekerna. Under antiken hölls det nämligen en hel del idrottstävlingar runt om i Grekland.
Favoritplatsen var dock Olympia, som var den grekiska guden Zeus viktigaste helgedom men också en festplats för grekerna. Tävlingarna ska ha ägt rum redan år 776 före Kristus och höll på fram till år 394. Då förbjöds spelen av kejsar Theodosius I eftersom han ansåg att det var en hednisk festival.
Spelen var under den tiden en hyllning till guden Zeus och spelen hölls bara vart fjärde år och de fem viktigaste grenarna var pankration, löpning, spjut, diskus, längdhopp, ridning, boxning, brottning och vapen. En vinnare i de Olympiska spelen fick stor ära och berömmelse i hela Medelhavsområdet.
En stor summa pengar delades ut om personen kom från Aten, men var annorlunda om personen kom från Sparta. Den krigiska staden lät istället denna kämpe stå på den farligaste platsen på stridsfältet.
År 1896 hölls det första moderna spelet i Aten och med 250 deltagande länder så blev evenemanget en stor succé. Åren efter blev det dock kris och spelen präglades av en dålig organisation men på senare år har det blivit allt mer av en stor succé. Det märktes exempelvis vid OS i Los Angeles 1984 där organisationen gick 225 miljoner kronor i överskott efter att de Olympiska spelen var slut.
FIFA world cup

På andra plats över världens största tävlingar kommer fotbollen och Fifa world cup, även kallat världsmästerskapen i fotboll. Fotbollsförbundet Fifa bildades år 1904 och var till en början med i de Olympiska spelen och arrangerade till och med tre tävlingar efter första världskriget.
Tävlingar som blev riktiga succéer. Men OS var endast till för amatörer på den här tiden, vilket gjorde att de professionella fotbollsspelarna som fanns runt om i världen inte kunde vara med.
Men det blev det snabbt ändring på då det beslutades att fotbollen skulle få ett alldeles eget världsmästerskap. Det hela slutade med att Uruguay fick arrangera en turnering år 1930, dels på grund av att de var dominerande inom fotbollen på 1920-talet och dels på grund av att landet firade 100 år som suverän stat.
Det var 16 lag som skulle delta men i slutändan kom endast 13 och de som kammade hem den första vinsten var till och med värdnationen själva. Sedan dess har tävlingen växt sig allt större och idag finns det till och med ett kvalspel för att få vara med i själva turneringen, där endast 32 nationer får tävla om mästartiteln.
Budgeten har också växt sig större genom åren och världsmästerskapen som hölls år 2014 beräknades kosta 14 miljarder kronor.
Intresset för fotboll är enormt i världen då det faktiskt är världens största sport. Det leder i sin tur till att ungefär halva världens befolkning sätter sig framför tv-apparaterna för att se på matcherna, vilket innebär att tävlingen har den största tv-publiken i världen.
The UEFA Champions League

Ända sedan 1955 har UEFA arrangerat Champions league, en årlig turnering mellan de bästa fotbollslagen i Europa. Men att det skulle vara en tävling mellan de bästa lagen i Europa var inte självklart.
Från början var tanken att det skulle vara en nationell lagtävling men den franska sporttidningen L’Equipe sa emot. De ville ha en klubbtävling som samlade hela Europa och gjorde då ett utkast på en turnering som skulle kallas “Sport rekord”. Nu blev det inte så, istället utvecklades konceptet till “Europacupen för mästarlag”.
Turneringen drog igång 1955 och då var det Lissabons lag Sporting Lissabon som mötte Partizan Belgrad, vilket slutade lika med 3 – 3. Ett år senare korades de första Europamästarna.
Den gången var det spanska Real Madrid som vann över franska Stade de Reims med 4 – 3 inför ungefär 38 000 åskådare i Paris.
Publikrekordet kom år 1970.Då ägde “Battle of Britain” rum, då de brittiska lagen Celtic mötte Leeds United i semifinalen. Spänningen var olidlig och tävlingen lockade 136 505 personer till Hampden Park. Det hela slutade med att Celtic vann matchen med 2 – 1.
År 1992 bestämde Uefa att en officiell låt skulle göras till tävlingen. Tony Britten fick uppdraget och skapade då den officiella Champions League-hymnen som är baserad på Georg Friedrich Händels “Zadok the Priest” från Kröningshymnerna. När låten skulle framföras var det den Brittiska kungliga filharmoniska orkestern som stod för musiken medan sången kom från kören Academy of Saint Martin in the Fields.
Nu hörs låten, som framförs på både engelska, tyska och franska, vid början och slutet av varje tv-sändning av matcherna.
För den som är intresserad av att höra låttexten så går den tre minuter långa låten så här
”Dessa är de bästa lagen, de är de allra bästa lagen, huvudnumret, mästarna, de bästa, de stora lagen, mästarna.
En stor samling, ett stort sportevenemang, huvudnumret, de är de bästa, de är de bästa, det här är mästarna, mästarna, de bästa, de stora lagen, mästarna.
Mästarna, de bästa, de stora lagen, mästarna.”